Hur får jag bort mögelangrepp?

Hur får jag bort mögelangrepp? Mögel är en svamp som man sällan vill komma i kontakt med. Något som är lättare sagt än gjort med tanke på att mögel trivs utmärkt i fuktiga miljöer och som heller inte är särskilt selektiv kring var den börjar växa. Mögelangrepp kan synas på allt från textilier, vidare till väggar, tak och golv. Även maskiner som exempelvis disk- och tvättmaskin kan drabbas av mögelangrepp.

Det handlar om att vara vaksam på mögel. Det är nämligen inte enbart förfulande; mögel kan leda till både astma och att man utvecklar allergier. Kommer mögelangrepp på huskroppen så kan det leda till svåra skador och höga kostnader. Därför måste man också behandla mögelangrepp med respekt och agera redan på ett tidigt stadie för att spara både tid och pengar.

Mögel i huskonstruktionen måste saneras

Om man talar om mögel som slagit rot i husets konstruktion så måste detta saneras och åtgärdas på lämpligt sätt. Vinden och källaren är vanliga områden för angrepp och för att upptäcka sådana så kan man initialt använda sig av två sinnen. Lukten och synen.

Mögel luktar konstigt, det känns unket och det kan stickas i näsan. Går du upp på vinden eller ner i din källare och känner en unken, obehaglig doft så kan detta tyda på ett mögelangrepp. Gällande utseendet så kan detta variera beroende på vilken typ av mögelsort det handlar om. Vitmögel kan te sig som lite av ett spindelnät där mycel - trådarna som förser svampen med näring - kan sprida ut sig lite varstans.

Svartmögel å sin sida sätter sig som stora missfärgningar längs golv, väggar och i taket. Ser man sådant så bör man kalla in expertis och låta en saneringsfirma göra en mer professionell bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas. Åtgärder som då, normalt, innebär att man sätter in fläktar och ökar på ventilationen i syfte att få mögelangreppet att avta och försvinna. Som vi sa ovan: mögel trivs i fuktiga miljöer och utrymmen - gör man det torrare så vantrivs svampen och försvinner. I vissa fall kan man även behöva använda kemikalier om angreppen är för stora och för långt gångna.

Mögel på andra ytor kan du ta bort på egen hand

Om man ser till andra mögelangrepp så kan man ta bort dessa på egen hand. För enkelhetens skull så håller vi oss till två områden här - detta i form av duschen och textilier i form av exempelvis dynor på dina utemöbler. Låt oss börja:

  • Mögel i duschen: Det enklaste sättet att ta bort mögel i en dusch - oavsett om det sitter på kranen, på draperiet, på duschväggen eller, som vanligast är, på kakel och i fogarna - är att använda dig av ättika. Du tar en sprayflaska och fyller den till hälften med ättika och med ljummet vatten. Därefter är det bara att spruta på de angripna områdena och skrubba med en tvättsvamp. Vad gäller fogarna så kan de dels vara svåra att komma åt och dels också vara känsliga. Använd gärna en mjukare tandborste där. Ättika gör susen mot mögelangrepp!
  • Mögel på textilier: Ett mögelangrepp på textilier är lite speciellt. Dels så måste man se vilken temperatur man kan tvätta i - och om det går att tvätta överhuvudtaget. Man brukar dock emd fördel kunna göra enligt följande: Börja med att punktmarkera området med hjälp av lite vinäger. Vinäger - eller, återigen, ättika - gör underverk mot mögel. Spruta på om du har en lättare fläck, är den mer ingrodd så kan du med fördel lägga ner textilien i ett vattanbad och hälla i vinäger - någon deciliter brukar räcka. Kör därefter igång ett tvättprogram enligt högsta tillåtna temperatur och låt torka i solen. Om det handlar om en något som riskerar att blekas så får du torka det inomhus. Se till att tvättmedlet du använder är att av god kvalitet. Det finns även speciella medel som är tuffare mot just mögel. Välj gärna ett sådant. Lycka till!
14 Sep 2020