Blogg

Skatterna går till Rut-bidragen

10 sep 2018

Du visste väl att det, indirekt, är vi själva som bekostar Rut-avdragen som vi får göra när vi ansöker om avdrag på skatten när vi anlitar hemstädning, trädgårdsarbete, snöskottning, barnpassning, hemtjänster och flytthjälp? Så varför inte utnyttja det så mycket som möjligt? Bor du i Gävle har du möjlighet att utnyttja hemstädning med ett bra företag som kan hjälpa dig städa ditt hem varje vecka, om du så vill. Under förra året (2017) drog svenska folket av för miljarder kronor. Förra året ökade antalet avdrag med så mycket som en miljard kronor, det blev 25 procent mer än året innan (2016). Så var med du också och utnyttja det, eftersom du med dina skatter är med och finansierar avdragen på Rut-tjänsterna.

Så kan du anlita hemstädning i Gävle

Börja med att googla "hemstädning Gävle". Då bör du få en lista på alla som arbetar med hemstädning i Gävle. Då är det bara att ta kontakt och be om att få offert på de olika företagens erbjudande om hemstädning. Jämför dem sedan med varandra. Be också om referenser. Sedan bör du följa upp referenserna, så att du väljer det som är bäst. Referenserna är viktiga eftersom de berättar om hur de arbetar och vilket bemötande du kan förvänta dig av dem.

Välj dem som är bäst

Om du vill kan du få en provstädning, som då kostar 99 kronor per timme och som max får ta 4 timmar att genomföra. Då ser du hur de gör, om de är nogranna eller slarvar med städningen. Om du vill, kan du ju be samtliga som erbjuder en provstädning för en liten summa. Är det få 3-4 som erbjuder det har du fått hemstädningen den månaden. Sedan när du har provat alla provstädningar är du tvungen att välja någon som du vill få regelbunden städning av. Du kan välja en storstädning 1 gång i månaden till exempel, eller en enklare städning 1 gång i veckan. Då får du den regelbundna städning som du kanske behöver i Gävle.

Avtalar du om ett abonnemang får du rabatt på annat

Om du väljer att abonnera på deras städning kan du få rabatt ifall du sedan behöver få storstädning, byggstädning, golvvård, tvättade fönster, mattrengöring eller biligare handdukar och toapapper och hushållspapper och rengöringsmedel. Du kan även köpa tvål och andra hygienartiklar och förbrukningsprodukter. Då kommer de med det och du slipper släpa på det hem från butiken. Bra, eller hur?

Städlista att använda vid flyttstädning

30 aug 2018

Ska du flytta? Då har du en hel del praktiska saker som ska lösas, innan du är på plats och allt är som det ska. Det handlar om praktiska frågor som måste få svar såsom; vilken flyttbil ska du använda? Har du packlådor som du kan använda? Hur gör du med de saker som du inte vill ha med? Och hur gör du till exempel med flyttstädningen? Det kan nästan bli för många saker som ska lösas. Låt oss ta det från början. Vi listar de viktigaste sakerna här, så kan du bocka av dem vartefter som de åtgärdas.

1. Boka flyttbil eller flyttfirma

Det viktigaste du kan göra innan allt är klart att så snart som du vet datum för flytten, att boka flyttbilen eller en flyttfirma som du vill använda. Det är nämligen många som vill flytta under samma period under en månad. Det brukar bli antingen i början eller slutet av månaden. Därför är det viktigast att boka flyttbil eller flyttfirma så snart du vet när de bör hjälpa dig flytta.

2. Packa alla saker

Se till att få packlådor som du kan använda för att packa alla saker. Det finns att köpa i närmaste pappershandel eller på Clas Ohlson, Ikea eller någon mindre handel. Man kan även hyra packlådor av et flyttföretag, eller låna i bästa fall.

3. Sälj, skänk bort eller släng

Vad vill du göra med alla saker som du inte vil ta med till det nya stället där du ska bo? Antingen kan man magasinera sakerna, innan du har bestämt dig, eller varför inte dryga ut kassan och sälja dem på Blocket eller privat? Du kan även skänka bort det du itne vill ha med, till till exempel Myrorna eller någon annan ideel organisation som ser till att de återanvänds

4. Flyttstäda

Sedan kommer vi till den viktiga flyttstädningen. Det innebär i praktisken att du måste städa precis allt mellan golv och tak. Allt ska rengöras. Vi listar därför allt du blr tänka på inför en flyttstädning.

Skaffa mijövänligt rengöriingsmedel. Här vill vi rekommendera att endast använda sig av miljövänligt rengöringsmedel, vilket räcker gott och väl för att få det rent vid en flyttstädning.

Rengör allt i köket;

 • diskhon, diskbänk och arbetsbänk.
 • Bakom kyl och frys och inuti dem.
 • Bakom spis och ovanpå spisen, i ugnen.
 • Städa alla köksskåp och rengör inne i dem.
 • Rengör även köksskåens dörrar och luckor.
 • Rengör bakom element.

I badrum;

 • Rengör toalettstol och toaring
 • Rengör handfat och under handfatet
 • Rengör tvättmaskin och bakom tvättmaskin
 • Rengör badkar och dusch
 • Rengör golvbrunn
 • Rengör väggar, såsom kakel och alla rör

I alla rum

 • Rengör alla garderober
 • rengör alla element och bakom elementen
 • Rengör dörrar, dörrkarmar och dörrlister
 • Rengör och putsa alla fönster, fönsterkarmar och fönsterbrädor
 • Rengör alla golvlister och golv
 • Rengör alla vägguttag och elbrytare och kontakter

Läs mer här om hur du flyttstädar, eller om du vill anlita ett städföretag som erbjuder flyttstädning i Norrköping på: http://www.flyttstädningnorrköping.net.

 

Så rengör du ugnen

17 aug 2018

Har du också upplevt att fläckarna i ugnen är speciellt envisa? Av outgrundliga anledningar tenderar vi att glömma att rengöra ugnen. Den blir lätt mycket smutsig just därför. Den glöms också lätt bort när det är dags att städa köket. Då kan man ta en städdag, som man börjar med att rengöra ugnen, så är det gjort och man behöver inte glömma bort att rengöra den.

Här är vi måna om att använda miljövänliga rengöringsmedel, därför rekommenderar vi egentligen endast grön såpa och miljövänligt diskmedel. Såpan kan du använda till mer än det vi använder det till traditionellt sett. Prova att använda den till både ugn, spis, kylskåp och frys.

Så rengör du ugnen med såpa

Använd koncentrerad såpa till ugnen för bästa resultat. Ta först loss alla galler som går att ta bort. Smörj sedan hela ugnen med såpan. Höj värmen till 100 grader i 15 minuter. Låt sedan ugnen svalna så du inte bränner dig. Torka sedan rent hela ugnen med en ren trasa. Upptäcker du trots behandlingen med såpa, någon fläck kan du använda en stålull och gnugga bort fläcken. Diska sedan på vanligt sätt alla galler och plåtar innan du sätter tillbaka gallren i ugnen. Ta en skruvmejsel och dela på ugnsluckan så att du kommer åt att rengöra mellan luckans delar. Gör en blandning av såpa och vatten och spruta blandningen mellan ungsluckans delar. Ta sedan en mjuk svamp och rengöra mellan luckan. Torka sedan rent med en ren trasa. Gör likadant på luckans in- och sedan på utsidan.

Så rengör du resten av köket med såpa

Spruta såpablandningen på spisen. Ta sedan en mjuk svamp och rengör hela spisen. Upptäcker du fläckar som inte vill gå bort, ta lite stålull och gnugga bort fläckarna som är kvar. Spruta  såpablandningen på diskbänk och i diskho. Rengör sedan med svampen både på diskbänken och diskhon. Gör likadant på köksskåpsdörrar och luckor; spruta såpablandningen och rengör med en mjuk svamp. Torka sedan med en ren trasa torrt alla köksskåp och luckor. Gör likadant med matbord, köksfläkt, fönsterbräda, element och kylskåpsdörr och frysdörr.

Såpa räcker gott och väl även vid flyttstädning

Såpa kan du använda egentligen till all slags tvätt och städning, även den viktiga flyttstädningen. Är det extra smutsigt använder du helt enkelt koncentrerad såpa. Är det extra smutsigt, låter du en såpablandning dra på fläcken och gnugga efteråt med koncentrerad såpa och stålull, eller svamp. Det är alltmer viktigt för städföretagen att använda sig av miljövänliga rengöringsmedel, även vis flyttstädning. Läs mer om ett sådant städföretag som utför flyttstädning i Gävle på: http://www.flyttstädninggävle.se.

Så hittar du rätt företag för flyttstädningen

7 aug 2018

Behöver du en städfirma, antingen till ditt eget hem, eller till företagets kontor? Här måste sägas att just städningen och hela den bransch som kallas Rut-branschen har vuxit otroligt mycket de senaste åren, sedan man införde möjligheten till Rut-avdraget. Bara under senaste året, växte avdragen som var och varannan gjorde med en hel miljard, enligt Skatteverket. Det är en fjärdedel av hela branschens samtliga intäkter. Mest växte efterfrågan om köpet av hemstädningstjänster. I och med i år har tjänsterna som numera är avdragsgilla inom Rut-avdraget, växt med fler tjänster. Nu kan du anlita flyttjänster och dra av dem enligt Rut. Det innebär en stor förändring för alla som inte har lust att varken packa, flytta, bära och kånka, eller flyttstäda efteråt.

Så hittar du rätt i städdjungeln

Tycker du det är svårt att veta vad du ska titta efter när det kommer till val av städfirma? Det är många som tycker det. Därför kommer här några kriterier som vi tycker är viktiga att kontrollera. 

1) Egen ansvarsförsäkring

Det är viktigt att den firma som du anlitar har en egen försärking. Skulle något gå sönder i en flyttstädning, ska det inte gå på din försäkring. Även om företaget skull betala själva självrisken, förlorar du på det eftersom du hamnar att betala en högre premie när du väl har utnttjat försäkringen. Gör inte det.

2) Har bra priser

Kolla därför alltid i förväg vad de har för priser innan du bestämmer dig. Olika företag gör på olika sätt. Avtala om ett pris innan du anlitar dem, annars kan de komma med en ny överraskning när de vill ha betalt.

3) Har bra referenser

Att ha bra referenser är A och O i denna bransch. Städfirman kommer ju hem till privatpersoner. Då gäller det att de kan uppföra sig och bemöta kunderna på rätt sätt. Referenser ger vinkar om städfirmans personal är sådana som lyssnar på synpunkter och kundernas önskemål när det kommer till städningen. För dig som kund är det kanske viktigt att kunna berätta hur du vill ha det och att de arbetar efter det, och inte efter vad som är bekvämast för dem.

4) Förtroende

En seriös städfirma bör ha rutiner för hur de gör med nycklar. Om du anlitar en flyttstädfirma och lämnar över en nyckel till dem, som de kanske sedan ska lämna till den nya ägaren, eller hyresgästen är det viktigt att de inte tappar bort nyckeln. Är det en pålitlig firma, vet de hur de ska göra för att inte nycklar eller annat viktigt kommer bort. Läs mer om flyttstädningsfirma på: http://www.flyttstädninglinköping.biz.

Vilken sopmaskin passar dina behov?

16 jul 2018

Alla sopmaskiner, för utomhusbruk, sopar bort grus och skräp från marken. Däremot sker det på lite olika sätt och i lite olika stor omfattning. Har du tänkt köpa en sopmaskin är därför det första du bör göra att se på vilket behov som finns. 

De enklaste och billigaste modellerna kostar inte mer än 500 – 1000 kr. De kan liknas med en handgräsklippare som därmed enbart drivs av att man puttar den framför sig. Två (vanligtvis två) runda sophuvuden roterar när maskinen förs framåt och sopar därmed in grus och smuts direkt till behållaren som sitter bakpå. Det är en maskin som passar utmärkt för att göra snyggt på garageuppgångar och mindre markytor. 

Dessa finns med olika bredd men är generellt inte så breda eftersom man ska orka skjuta den framför sig. Tyngden får helt enkelt inte bli för stor. 

Varför inte en motordriven sopmaskin?

Nästa steg är en motordriven sopmaskin. Maskiner som framförallt används av parkarbetare och de som jobbar på offentliga ytor. I utseende kan de liknas med en snöslunga och likheten i funktion är delvis densamma. Men istället för att snön ska spruta iväg så borstas gruset till höger eller vänster. Frampå modellen sitter en stor borste som därmed kan vinklas antingen till höger eller vänster. På så vis kan gruset borstas ihop i stora högar innan det tas bort med spade eller ”åkbar” sopmaskin. Dessa har alltså inte någon uppsamlare. 

Det sista steget är de åkbara sopmaskinerna. I vissa fall är det mindre traktorer som har soptillbehör monterade där skopan annars sitter. Men det finns även andra konstruktioner. Fördelen är att dessa har en mycket stor bredd på sopen vilket gör att större ytor mycket snabbt kan sopas. Dessutom kan de ha med en större behållare vilket gör att gruset kan tas bort från gator.

Finns grövre sopmaskiner

Inom sopmaskiner bör även de speciella maskiner som används för att avlägsna grus från gräsmattor nämnas. De enklaste ser ut som en handgräsklippare men är uppbyggd för att få med sig gruset från gräsmattan utan att skada gräsmattan. Att borsta bort gruset med en piasavakvast är däremot inte en rekommendation då risken är stor att gräset förstörs rejält. Ska det ske manuellt får en plastkratta istället användas. Men det tar betydligt längre tid än dessa relativt enkla maskiner som snabbt ger ett effektivt resultat. 

Var vill du ha bort ditt grus? Hur mycket är det som ska bort? Det är de avgörande frågorna i val av modell.

Satsa på catering när ni har städdag i föreningen

7 jul 2018

Den årliga städdagen på våren, när vinterns sly, grus och damm ska sopas undan och trädgårdsmöblerna bäras ut, är en dag som emotses med olika grader av entusiasm hos föreningens medlemmar. Vi har alla stött på killen i ettan på tredje våningen som varit ute till klockan fyra natten innan, och nu bligar ut genom fördragna persienner med förhoppningen att kunna hålla sig undan tills arbetet är klart. Likaså har vi tyst lidit under den käcka föreningsordförandens kommando, och utfört till synes meningslösa uppgifter som att rensa  trottoarkanterna utanför huset från ogräs.

Ekonomiskt och socialt

De flesta mindre bostadsrättsföreningar i Stockholm brukar ha en städdag någon gång på vårkanten, mest för att man sparar så mycket pengar till föreningen. Men också för att en städdag ändå brukar kunna vara en positiv upplevelse för de flesta av de grannar som vågar sig ner på gården. Man får en ganska bra med kontakt med sina medboende och kan småprata lite om livet i huset medan barnen bekantar sig med varandra och gården långsamt blir lite prydligare.

När hungern sätter in

Gemensamt för alla städande bostadsrättsinnehavare är att de blir hungriga. Att grilla lite korv tillsammans är alltid trevligt, men vill man göra städdagen lite festligare, och kanske till och med få till en riktig gårdsfest framåt kvällen, är catering ett utmärkt alternativ. Med catering behöver ingen stå i T-rödsdoftande brandrök och bränna mat till 25 personer, utan maten kommer - vällagad, varm och färdig på uppläggningsfat - till festbordet precis när det är dags att äta.

Den ultimata cateringmaten för gårdsfesten är väl någon typ av buffé, och här har Stockholms cateringfirmor i regel ett stort utbud av teman att välja bland, till exempel Medelhav, Vegetariskt eller Jorden runt. Men även skaldjursmenyer och mer klassiska rätter som smörgåstårta erbjuds förstås av nästan alla cateringfirmor i Stockholm.

Catering perfekt för bostadsrättsförening

Mellan 15 och 30 personer brukar kunna sluta upp på en städdag i en typisk mindre Stockholmsförening. Det är ett mycket bra antal att beställa catering i Stockholm till; det är tillräckligt många människor för att det ska gå att få ett bra pris för maten, men samtidigt inte så många att matmängden blir helt ohanterlig.

Maten kommer direkt från köket, färdig att servera på uppläggningsfat. Behöver man vänta ett tag med att äta lånar firman ut värmeskåp. Tallrikar och bestick kan vara svårt att skrapa ihop till alla, så det lånar man med fördel också av cateringfirman. Disken behöver man inte bry sig om, den ingår i priset.

En fin avslutning på dagen

Ska ni ha en städdag i föreningen beställer ni med fördel mat från en cateringfirma. Det brukar räcka med att vara ute några dagar i förväg, men det är så klart bra att vara ute i god tid. En vecka är en perfekt tid enligt de flesta cateringfirmor i Stockholm.

När ni börjar bli klara med sopandet och rensandet och det värker i armar och ryggar, är det skönt att slå sig ner med sina grannar och äta en riktigt god måltid och dricka några glas öl eller vin. För grannsämjan finns ingen bättre medicin. Vem vet, nästa år kanske ni till och med kan locka ner killen på tredje våningen.

I dessa fall bör du sanera ditt hus

29 jun 2018

Det är en hel del som våra hus kan drabbas av, förutom orkaner, tyfoner och stormar. Sådant kan vi nästan inte förebygga. Inte heller plötsliga jordbävningar. Vi har jordbävningar även i vår Nord, dock är de så små att vi knappt märker av dem. Däremot kan vi behöva sanera våra hus, om det är så att man har byggt huset med farligt byggmaterial, såsoom radon i blåbetong, eller om man råkar ha asbest i eternitplattor. Det finns även radon som är i marken och som man behöver isolera huset från. Man kan även få mögelangrepp på sitt hus. I alla dessa fall behöver man en saneringsfirma som har kunskap om hur man på ett säkert sätt avlägsnar asbesten, radonet och mögelangreppen.

Radon

Radon är en radioaktiv ädelgas som är skadlig för oss människor att under en längre tid vistas nära. Därför bör man få bort radonet i ett hus så snart som möjligt. Det kan finnas radon i marken som huset är byggt på, i blå betong. Det är skadligt att andas in radonet och kan i ett långt förlopp ge cancer.

Asbest

Asbest är fiberartade kristalliserade silikater. Det är ett långfibrigt mineral och är vanligt i Nordamerika, Ryssland och Sydafrika. Man använde mycket asbest förut då det isolerade väl i tak och väggar, kring ventiler och så vidare.

Mögel

Mögel är ett samlingsbegrepp av alla sorts mögelsvampar och bakterier. Mögel behöver gynnsamma omständigheter för att föröka sig och åstadkomma skada. Det är i fuktiga miljöer som mögel sprider sig. Andas vi in mögel kan det ge andningssvårigheter och huvudvärk. Det är inte alltid som man ser möglet, eller känner dess lukt. Ibland kan mögel ge svarta, små prickar på tak eller väggar, i hörn eller på fönsterkarmar eller fönsterlister. Ibland kan det lukta unket och fuktigt, men vi kan inte alltid lita på luktsinnet då vi kan vänja oss vid en lukt och inte längre känner vad det luktar. Därför bör man ta hem en saneringsfirma som kommer och besiktigar och undersöker ens hus. Då kan de med hjälp av en UV lampa se om det finns något mögel i ens hus.

Vad gör en saneringsfirma?

Det en saneringsfirma gör är naturligtvis att avlägsna radonet, asbesten eller möglet i våra hem. Tillvägagångssätten är olika beroende på vad det är som är fel i ens hus. När det komemr till både radon och asbest är det mycket viktigt att saneringsfirman bygger särskilda luftslussar för att skydda omgivningen medan de tar bort den skadliga asbesten och radonet. När en saneringsfirma avlägsnar mögel är det inte på samma sätt behov av luftslussar. Däremot sprutar de rengöringsmedel på mögel för att döda svamp- och mögelsporerna. På det sättet hindras de att sprida sig och få fäste någon annanstans i huset. Läs mer om mögelsanering som kan fås i Stockholm på: http://www.mögelsaneringstockholm.nu.

Städa miljövänligt? Ja det går!

18 jun 2018

Här på denna blogg, väntar vi på den stora förändringen när allt vi gör bestäms utifrån hur miljövänligt det är; att all konsumtion ska bestämmas utifrån hur bra det är för jorden, för att jordens ska återfå de resurser som den behöver för att kunna fortsätta försörja oss människor och de generationer som kommer efter oss. Som bekant börjar alla förändringar alltid med oss själva. Det är vi som utgör alla de nödvändiga förändringar som ska till. Och när det kommer till miljön, utgår vi alltid från de experter som finns att tillgå; miljöforskare, sådana som ahr som sitt yrke att iaktta och dokumentera förändringar som har tillkommit av människors påverkan på jorden. Låt oss säga så här; det är ett absolut fakta att miljöförstöringar finns och att de påverkar jorden negativt, ja till och med destruktivt. Därför vill vi uppmuntra alla att agera miljövänligt, också när det kommer till sådana triviala saker som hur vi städar hemma.

Dessa rengöringsmedel är miljövänliga

Därför vill vi här lista några av de mest miljövänliga rengöringsmedel som det inte skadar på minsta sätt att använda. Här nämner vi ett märke på såpa och diskmedel. Vi är medvetna om att det finns andra märken som är minst lika miljövänliga, välj då dem, men kontrollera gärna att rengöringsmedlet är Krav-märkt.

1. Grumme såpa

Detta är väl bland det äldsta rengöringsmedlet som vi har; tallkåda, vatten, kaliumkarbonat, natriumsulfat, parfym och färgmedel. 

2. Grumme diskmedel

Hittills håller vi oss till Grumme diskmedel som vi anser är bland det mest miljövänliga medel som rengör disken. Här hittar vi vatten, kaliumkarbonat, metylglukamid, natriumklorid, kaliumsorbat, parfym och färgämnen. Det finns säkert ett mer miljövänligt alternativ. Leta  i handeln där du brukar handla och läs innehållsförteckningen.

3. Citronsaft

Detta är ett mycket surt rengöringsmedel som dessutom doftar gott. Häll citron i en skål med vatten i mikrovågsugnen. Sätt på full effekt i några minuter. Torka sedan mikrovågsugnen rent. Du får både en ren mikrovågsugn som också luktar gott.

4. Ättiksskprit

Detta är även det ett surt rengöringsmedel, som inte passar på annat än till exempel fönstertvätt. Blanda ättikssprit i en sprayflaska, ungefär två tredjedelar vatten och en tredjdel ättikssprit. Spraya på fönstret, låt verka, torka sedan rent med en mjuk svamp. Torka sedan torrt med en fönsterskrapa. Kom även ihåg att torka rent på fönsterbrädan, fönsterbåge och karmar.

Anlita en miljövänlig städfirma för hemstädning i Nacka

Tycker du det är svårt att hitta miljövänliga alternativ, eller att det tar för mycket av din fritid att städa hemma, kan du alltid anlita en miljövänlig hemstädning i Nacka, en förort till Stockholm. Känner du inte till någon städfirma som utför hemstädning i Nacka, kan du alltid googla hemstädning, och den ort där du bor. Det är bra att få en städfirma som arbetar när din bostad, eftersom du betalar resor till och från deras firma. Det är arbetskostnaden som är avdragsgill i RUT-avdraget, inte redskapen eller rengöringsmedlen, liksom resorna.

Renare utemiljö – En valfråga 2018

14 jun 2018

Tidningen Mitt i Stockholm genomförde en artikelserie, under våren 2018, kring de viktigaste frågorna inför valet 2018. Utifrån en enkät fick de fram att de frågor som väljarna främst prioriterar är trygghet, skola, integration, kollektivtrafik och nedskräpning. Detta när de frågade invånare i Sundbyberg. Utöver de frågor som även lyfts upp som stora nationella frågor fanns alltså mer lokala frågor som kollektivtrafik och nedskräpning. 

Ren utemiljö allt viktigare fråga

Att bättre städning i Stockholm och renhållning önskas är inte oväntat då även invånare i andra delar av Stockholm lyft upp detta som viktig valfråga. Nedskräpningen har helt enkelt nått en nivå som gör att man anser att det är en av de viktigaste valfrågorna. 

När tidningen frågade partierna hur de skulle förbättra städning utomhus svarade de följande: (Partier i Sundbyberg).

Så vill partierna ha utemiljön

KD – Vill ha en slags ”24-timmars garanti” som gäller för städning av utemiljöer vid nedskräpning. De vill även satsa mer på information till barn och ungdomar för att därigenom öka deras förståelse för närmiljön och vad nedskräpning bidrar med. 

M – Lyfter upp att miljöer som känns ovårdade även upplevs otrygga. Det är oklippta buskage och nedklottrade väggar. I likhet med KD vill M ha en garanti utifrån att städning och sanering ska göras inom ett dygn. Framförallt lyfts tryggheten upp som en orsak till att hålla rent och snyggt. 

L – Poängterar att det handlar om varje människas ansvar att städa efter sig och inte skräpa ner. Men när detta inte sker behöver kommunala skattepengar avsättas till städning och sanering. De vill ”dimensionera det kommunala åtagandet”

C – Poängterar att de redan jobbat med att ta fram och sätta ut så kallade smarta papperskorgar. Det är ett arbete som partiet vill fortsätta med för att därigenom underlätta för människor att slänga skräpet i dessa papperskorgar istället för i naturen. 

S – Även S poängterar vikten av smarta papperskorgar. Man tycker också att föreningar och skolor kan vara med och utföra städning av offentliga områden. 

V – Partiet anser att kommunen har ansvar för att förmå företagen som har hand om återvinning att hämta detta oftare, alternativt ställa ut fler containrar. Samtidigt menar de på att privata fastighetsägare måste ha ansvar för att underlätta för de som hämtar soporna. Ett förslag som partiet har kommit med är att sätta upp rovfågelsattrapper för att därigenom skrämma bort fåglar vid tunnelbaneingångarna. 

SD – Menar att grunden för en god lokalmiljö är att det finns tillräckligt med sopkorgar utställda. De anser även att ”aktiv städning” är bra. 

Även om dessa svar är kopplade till en undersökning i Sundbyberg så är det frågor som speglar Stockholm överlag. Kan nedskräpning bil en avgörande valfråga?

Hyr du ut ditt Attefallshus - tänk på städningen

4 jun 2018

Det finns ett definitivt ett värde i att bygga ett Attefallshus och därefter hyra ut det. Genom detta så kan man inom några år ha finansierat byggnationen i fråga och därefter så kan man också börja räkna hem en vinst. I exempelvis Stockholm så skriker folk efter bostäder och det innebär också att man - utan ocker - kan begära ne hyra efter hur marknaden ser ut. Det man ska tänka på är att det finns regler att följa. Dels så gäller dessa själva byggnationen.

Ett fristående Attefallshus får - utan bygglov, men med ett startbesked från Byggnadsnämnden - byggas om maximalt 25 meter2 och med en höjd på max fyra meter (från marknivå till taknock). Det får heller inte resas för nära grannarna. Från tomtgränsen måste ett avstånd på 4.5 meter finnas. Om inte - ja, då måste också grannarna godkänna byggnationen.

Det var alla regler? Nej, om du tänkt dig att bygga ett komplementhus i syfte att själv bo i det eller för att hyra ut ditt attefallshus så måste det anpassas. Så klart: om någon ska leva i huset så måste det vara isolerat (och klara en vinter) det måste finnas god förvaring, möjlighet att gå på toaletten, duscha, laga mat och leva som vanligt. El måste dras in, vatten likaså och ett fungerande avloppssystem. Har man detta så kan man alltså börja hyra ut sitt Attefallshus och räkna hem en vinst.

Inkludera Attefallshuset i din hemstädning

Oavsett om du hyr ut byggnationen, om dina barn bor i ett Attefallshuset eller om ni använder det som en lyxigare gäststuga så ska man vara medveten om att även denna behöver städning. Hygienen i ett attefallshus blir exakt lika viktig som i det befintliga huset.

Ett förslag är därför att man kombinerar en populär tjänst och inkluderar denna även till komplementhuset. Detta i form av hemstädning som många idag använder sig av. Vi skulle, om du inte använder den tjänsten idag, vilja slå ett slag för att du provar. Först och främst så tar professionell hemstädning bort en hel del stress, dels så gör den att dagarna får fler luckor som man kan lägga på roligare saker och dels så kostar det inte så mycket pengar.

Det senare förklaras av Rut-avdraget som gör det möjligt att anlita en städfirma och dra av halva arbetskostnaden på sin deklaration - med ett årligt tak på 25.000 kronor. Det tar inte så lång tid - och kostar således inte så mycket extra - att städa ett Attefallshus. Och: det är värt varenda krona sett till att du får större nytta av det.

Hyr du ut så ska du definitivt se till att hyresgästen håller rent. Det kanske inte är en dum idé att lägga på hemstädning i hyran. Då vet du att din komplementbostad är i ett gott skick den dagen din hyresgäst väljer att flytta.

Populärt anlita hemstädning

31 maj 2018

Att anlita en städfirma för städtjänster i hemmet har seglat upp som den mest populära tjänsten under förra året. Under förra året blev alla tjänster som ger rätt till RUT-avdrag årets vinnare. Samtidigt såg tjänsterna som gav rätt till ROT-avdrag en tydlig minskning. Hushållen lade ner en miljard kronor på hushållsnära tjänster, enligt statistik från Skatteverket rapporter tidningen Affärsvärlden.se. Det råder en stor efterfrågan på alla hushållnära tjänster, som i år har utökats till mycket mer än hemstädning. I och med i år har avdragen utökats med trädgårdsarbete, reparationstjänster av vitvaror och IT-utrustning, tvättning, barnhämtning till skola och dagis bland annat. Totalt gjorde hushållen RUT-advrag för 4,63 miljoner kronor och ROT-advrag för 9,25 miljoner kronor.

Stora avdrag möjliga för alla som är över 65 år

För alla gamla människor har RUT-avdragen verkligen inneburit stora lättnader. De som är över 65 år gamla har kunnat dra av för som mest 50.000 kronor per år och per person. Tänk er gamla mormor, eller farmor som ska sträcka händerna högt över huvudet och putsa fönster och hänga om sina gardiner. Med RUT-avdragen har de istället kunna anlita en städfirma som gjort det åt henne (eller honom). För henne eller honom har fönsteråputsning bara inneburit en spottstyver (600 kronor) om hon hade en trea med kök, 500 kronor för en tvåa med kök och under tusenlappen om hon (eller han) hade en stor villa med 5 rum och kök.

Vill han (eller hon) samtidigt passa på att få en riktig storstädning när nu ändå städpersonalen är på plats, kan han (eller hon) få det för 680 kronor, om städningen inte tar mer än 4 timmar att genomföra. Har han (eller hon) en mindre bostad som endast tar 3 timmar att städa kostar det endast 510 kronor.

Detta får någon som anlitar hemstädning

Då får han (eller hon) badrum en grundlig rengöring; då badkaret rengörs ordentligt, toalett och handfat rengörs, liksom duschkabinen, och dörrarna till både toaletten och badrumsskåpet torkas noga. I köket rengörs diskbänken, arbetsbänken och spisen. Kranarna putsas, liksom kaklet. Smutsen från köksskåp och köksluckor avlägsnas. Frys och kyl torkas rent, liksom vitvaror och köksfläkten. I alla rum dammsugs golven, all inredning dammtorkas, möblerna dammsugs, alla mattor dammsugs. Sedan torkas golv och golvlister. Till sist får man sina papperskorgar och sopor tömda.

Vad ska du titta på mer än priset när du väljer fönsterputsning?

Om något företag erbjuder nöjd-kund-garanti, kan du vara rätt så säker på att företaget är noga med att du som kund blir nöjd. Och nöjd lär du ju inte blir förrän dina fönster är riktigt rena, eller hur? Du skulle väl inte bli nöjd med halvrena fönster? Med en massa smuts som är kvar på fönster och fönsterbrädor, eller hur? Du vill väl också anlita ett företag som står fast vid sitt ord, som håller sig till det pris som ni har kommit överens om, eller hur? Klicka på länken för att fortsätta läsa om en städfirma som utför fönsterputs i Stockholm på: https://www.fönsterputsstockholm.net.

Ska du flytta? Gör så här!

28 maj 2018

Den som har flyttat några gånger vet att det innebär en hel del praktiska göromål innan man är klar och kan packa upp alla sina saker, slänga av sig skorna och pusta ut. Vi svenskar, har (an)klagats för att vara reltativt "lutherska" – i den mening att vi är pliktmedvetna, duktiga, arbetssamma och skötsamma. Vi gör det som förväntas av oss; vi packar ur våra bostäder ordentligt, slänger allt vi inte tar med oss och städar ur ordentligt – och blir ordentligt förvånade när vi stöter på motsatsen. Nämligen att efter att vi själva har gnott som små illrar, upptäcker att den som har flyttat ut ur den bostad vi ska flytta in i inte har gjort det samma.

Anlita en professionell städfirma

Snopna inser vi att det antingen är bara att bita ihop och städa allt – en gång till, eller så anlitar man en professionell städfirma och sänder fakturan till den som borde ha städat sin bostad. Hyr man bostaden, är det oftast hyresvärden som tar hand om fakturan och sänder den till den som borde ha städat sin bostad. Oavsett hur man gör, vinner man på att anlita en professionell firma, då det sparar på din energi, som du säkert behöver till annat precis efter en flytt. När du anlitar en professionell flyttstädning i Norrtälje är det viktigt att du väljer någon som är noggrann och som du inte behöver om städningen blir godkänd eller inte. Välj en som erbjuder nöjd-kund-garanti och som tar vara på dina åsikter som kund. Om du blir nöjd måste vara deras främsta mål och du bör inte ge dig förrän du är nöjd. 

Anlita professionell städfirma

Om du inte känner till ngåon på rak arm, kan du alltid googla flyttstädning Norrtälje. Ta kontakt, be om offert. Kom ihåg att allt inom flytt är numera giltigt för RUT-avdrag. Det innebär att du kan få ner kostnaderna för alla slags tjänster inom flytt och städning med som mest en tredjedel. Som mest kan du göra avdrag för 25.000 kronor per år och per person, om du är under 65. Är du däremot över 65 får du göra avdrag till och med 50.000 kronor per år och per person. Mågna städfirmor gör ansökningar för RUT-advrag direkt åt sina kunder, vilket innebär att du inte behöver befatta dig med blanketter eller behöver bekymra dig för den högre kostnaden före Rut-avdraget. 

Detta bör du känna till om städning

21 maj 2018

Finns det något när det kommer till städning som alla borde känna till? Som bekant är det inte alla som tycker om att städa. När det kommer till annat som är roligt, brukar inte städning komma med alls på en sådan lista. Vad som är roligt att göra, varierar rätt mycket mellan dem som har resurser och de som saknar sådana.

Detta brukar de flesta gilla att göra

Några gemensamma saker finns dock. De flesta gillar att spela datorspel. De flesta gillar att lyssna på musik. De flesta gillar att äta och dricka gott. Vi har ännu inte hittat någon som gillar att äta och dricka något som personen uppfattar som äckligt. Däremot skiljer sig uppfattningarna åt, om vad som faktiskt är gott. Vi går inte in på de olika smaker som människan har om dryck och mat.

Som sagt är det ytterst få människor som tycker att det är roligt att städa, varken det egna huset eller någon annans hus. Dock finns det undantag, som tur är. Vi har under de senaste åren sett en riktig tillväxt av städfirmor som har gjort riktigt bra inkomster genom att städa hemma hos andra. För mer än 1 miljard kronor gjorde de olika hushållen RUT-avdrag för hemstädningstjänster. Det är en rejäl ökning mot tidigare år. Och alla som inte gillar att städa, har gladeligen betalat för att slippa det.

I år har vi utökade tjänster som ingår i RUT-avdraget

I år har riksdag och regering utökat de tjänster som man kan få göra RUT-avdrag på. Förut kunder man enbart ansöka om bidrag för flyttstädning, men numera kan man begära och få avdrag för hela flyttjänsten om det är så att man önskar det. Det har gjort att fler företag kan erbjuda flyttjänster. Bara i Göteborg finns det minst 55 flyttfirmor att välja mellan. Bor man således i Göteborg har man stora chanser att hitta en städfirma som utför flyttstädning i Göteborg.

Vilka kriterier ska man titta på för att hitta en pålitlig flyttstädning i Göteborg? Det viktigaste när man ber om en flyttstädning är ju att det blir just så rent som det krävs för en godkänd flyttstädning. Det är väl ändå det viktigaste, eller hur? Det enda sättet att ta reda på det är att kontrollera bolagets referenser. Har de dessutom garantin på sin städning borgar det för att de gör städningen tills du är nöjd, och du blir ju nöjd först när flyttstädningen är godkänd.

Säker och prisvärd hemstädning

14 apr 2018

Hemstädning är en tjänst som verkligen slagit igenom stort sedan Rut-avdraget infördes i Sverige. Behovet har, så att säga, varit lite latent - men då priserna i och med Rut sänktes så såg fler och fler familjer ett stort värde i att anlita en städfirma för hemstädning och dra av halva arbetskostnaden på sin deklaration. Till en början så hade man ett tak på hela 50.000 per år och per person, men detta har kommit att sänkas - utan att för den saken skull vara snålt tilltaget.

Idag kan du som privatperson fortfarande dra av halva arbetskostnaden, men numera med ett årligt tak på 25.000 kronor. För en familj så handlar det i realiteten ofta om det dubbla beloppet. Två vuxna och RUT-berättigade har 50.000 kronor tillsammans och det är väldigt passande då det ofta är de konstellationerna som har det största behovet.

Bristen på tid gör hemstädning nödvändig

Det är nämligen inte så som många tror att det är folk ur den övre klassen och de med högre inkomst som väljer hemstädning. Den största andelen av användare handlar om vanliga flerbarnsfamiljer – med normala inkomster – som väljer hemstädning. Visst, det kostar pengar även med Rut-avdraget inkluderat – men man får också extremt mycket för det man betalar. Inte enbart ett skinande rent hem (som naturligtvis är extremt viktigt) utan mer av mjukare värden.

Vad är det mest uppenbara som saknas hos en småbarnsfamilj i exempelvis Helsingborg? Det handlar om tid. Allting tar tid och det tar tid från någonting annat. städning av hemmet är något som måste göras, men om man för det på egen hand – ja, då måste även någonting annat– roligare – stryka på foten.

Det kan handla om träning, det kan handla om att hinna träffa vänner och det kan handla om att gå ut med familjen för att äta middag. Väljer man däremot att betala pengar för professionell hemstädning så får man tid över till annat och man slipper ha den där vanliga ångesten över att sitt eget hus är ostädat och smutsigt.

Undersök företaget innan

Den egentliga frågan man ska ställa sig som familj är vilket företag man ska anlita för sin hemstädning. Det finns ofta, även i mindre städer, hög konkurrens och många verksamma städföretag. Vi tycker att det bästa sättet att säkerställa god kvalitet handlar om en ganska enkel lösning: att ringa befintliga kunder. Vilka andra än kunderna kan egentligen ge bäst bild av hur ett företag arbetar? Det är också ett bra sätt att skilja agnarna från vetet. Ställer sig ett företag i exempelvis Helsingborg sig ovilliga att ge nummer till referenser – ja, då har de förmodligen någonting de vill dölja. Läs mer här om hemstädning i Helsingborg på: http://www.hemstädninghelsingborg.se.

Varför fuskas det så med flyttstädning?

7 apr 2018

Har du någon gång flyttat så har du också genomfört en flyttstädning. Det ingår nämligen i avtalet att du ska städa ur din gamla bostad och att det ska göras grundligt. Om du inte städar efter en flytt så kan du krävas på ersättning från de som köpt bostaden i fråga - en ersättning som primärt ska täcka kostnaden för en städfirma och den notan kan vara lite saltad. Något som den också, enligt oss, ska vara då det ändå handlar om att du fuskat med någonting som ligger på ditt bord och som ska utföras.

En flyttstädning ÄR jobbig att utföra. Du ska städa precis allting i den gamla bostaden. Tiden för en flyttstädning är också fel i förhållande till hur du mår. Efter en flytt är man både fysiskt och psykiskt trött - det gör att fusk sker

Fusk med flyttstädning är ett problem och det ligger lite i sakens natur att det sker. Detta då det handlar om:

A) att allting ska städas och

B) handlar om tidpunkten

En flyttstädning måste, av förklarliga skäl, ske som avslutning av flytten. Du är trött, du har stressat, burit och fejat under en hel helg och du har fullt fokus på den nya bostaden. Allt detta gör att du inte koncentrerar dig på din flyttstädning och att du i och med detta alltså riskerar att få betala pengar. Vårt råd: betala direkt istället.

Anlita en städfirma i Malmö

Fördelen med att på egen hand anlita en städfirma för en flyttstädning är att du hinner undersöka både prisbild och kvalitet. Ska du exempelvis flytta inom Malmö så har du ett givet datum där flytten ska ske och du kan således i god tid innan detta kontakta städföretag och se över vad en flyttstädning hos respektive företag skulle kosta. Läs mer om en som tar hand om flyttstädning i Malmö på: flyttstädningmalmö.biz.

En bra sak i detta är att så noga som möjligt beskriva hur stor bostad det handlar om så att offerten blir så korrekt som möjligt. Bäst är dock att företaget själva tittar förbi och ser hur stor yta som ska städas och lägga upp en rimlig tidsplan och pris.

Du kommer att tjäna på detta och ännu mer pengar finns det att hämta om du använder dig av ditt rut-avdrag. Flyttstädning är nämligen inkluderad i Rut-avdraget och det innebär att du kan dra av halva kostnaden för arbete på din deklaration (beloppet brukar dras redan på fakturan - något som sparar dig pappersarbete) med ett tak på 25.000 kronor.

Kort och gott. Du behöver vare sig fuska med din flyttstädning eller slita ihjäl dig för att hinna utföra den. Allt som krävs är att du ringer några städföretag i Malmö, kollar priserna och anlitar den du fått bäst intryck - och pris - av.

← Äldre inlägg