Blogg

Dra inte in på kontorsstädning i Stockholm

14 sep 2017

Hur ofta städas det på er arbetsplats? En fråga som man sällan ställer sig som anställd; men som borde ställas betydligt oftare. Som anställd så har man nämligen rätt till en god arbetsmiljö och denna involverar i allra högsta grad städning. Tyvärr så är detta något som man ofta fuskar med och där företag över hela Sverige ser en chans att strypa utgifter genom att dra in på exempelvis kontorsstädning.

Kort sagt, man drar in på kontorsstädning på ett kontor i Stockholm och så förväntar man sig kanske att de anställda på egen hand ska sköta sysslor som exempelvis torkning av golv och tömmande av sopor. Genom detta så kan som företagare spara några kronor och man har ingen tanke på att det faktiskt för med sig klara nackdelar i ett sådant agerande. Om vi nedan radar upp några nackdelar som kan komma ur en indragen kontorsstädning på ett kontor i Stockholm så kan dessa se ut enligt följande:

 • Sämre stämning. En ren arbetsplats är en förutsättning för att de anställda ska trivas med varandra. Det är bara att se till köket för att förstå vilka konflikter som kan komma ur dålig städning – och diskning i det här fallet. Det vill säga, de flesta kontor och arbetsplatser låter – naturligtvis! – de anställda diska på egen hand och då detta missköts (vi har alla olika rutiner och vanor gällande disk) så skapas friktion och konflikter. Kontorsstädning och en indragen sådan ger samma effekt – men i en större skala.
 • Sämre produktivitet. Man jobbar bättre om man trivs på sitt jobb och generellt sett så trivs vi människor bättre i en ren miljö. Kontorsstädning är viktig för produktionen för detta företag i Stockholm och drar man in på denna – ja, då kommer man också se en sämre produktivitet som en direkt följd av beslutet.
 • Sjukdomar. Bakterier och baciller trivs utmärkt i smuts och ser man till den ofta dåliga ventilation som finns på många kontor så blir kontorsstädning väldigt viktig sett ur ett sjukdomsperspektiv. Har man sämre ventilation så måste man utöka sin kontorsstädning snarare än att dra in på den.

Märk väl här: vi menar inte att anställda på ett kontor i Stockholm inte ska göra något på egen hand. Diskning, städning av sin arbetsbänk och att hålla ordning i övrigt tillhör sunt förnuft. Men – kontorsstädning (och städning på andra typer av arbetsplatser) är en fråga som man måste ta på allvar och se till de risker som finns om man drar in på den. Man tjänar inte pengar – i slutändan är det en ren förlust.

Husmorstips du inte vill vara utan

24 aug 2017

Det är svårt att helt och hållet undgå fläckar hemma och det är nog många som en eller annan gång har stött på fläckar, antingen på möbler, mattor, eller kläder. Eller så kanske man behöver få bort insekter eller andra saker som kan vara knepiga att få bukt med. Ett enkelt knep som många skulle uppskatta är till exempel att slippa illaluktande sopor och detta kan man enkelt förhindra genom att bara lägga lite citronskal i påsen. Hur bra är inte det?!

Ättika till husmorstips

Något som är helt oslagbart när det handlar om husmorstips är ättika. Hur många gånger har man inte kokat ägg och det går sönder? Genom att tillsätta en matsked eller två i vattnet går det nämligen att förhindra. Är din kaffebryggare till exempel fylld av kalkavlagringar så kan man även där dra nytta av ättika och vatten och köra igenom en bryggning. Viktigt är att noga skölja av med vatten efteråt! För kvinnor som använder nagellack vet med sig att det inte sitter kvar så länge som man vill. Då kan man även där börja tvätta sina naglar med en bomullstuss som man blöter med ättika innan man applicerar nagellacket. Då kommer det garanterat att sitta kvar längre än väntat!

Rengör med bikarbonat

Toalett, kakel, vasken, bänkar, kyl och frys kan man lätt göra rent med en fuktig trasa och bikarbonat. Efter att man torkat med bikarbonat är det bra att skölja av med vatten efteråt. Stopp i avlopp är det nog många som känner igen sig i och det kan man enkelt med bikarbonat, tillsammans med vinäger och hett vatten få bukt med. Bikarbonatet ska man hälla i det avlopp som man vill rensa ur och därefter hälla vinäger över och då ska man höra hur det börjar spraka. Tänk på att det ska få låta verka i några minuter innan man häller på rikligt med hett vatten.

Ett perfekt allrengöring- Diskmedel

När det handlar om städning, speciellt om man vill lösa fettfläckar är diskmedel utmärkt att använda sig av. Har man fått oönskade fläckar kan man enkelt gnugga in lite diskmedel på fläcken och skölja av med vatten. Lite diskmedel och varmvatten räcker långt, det går faktiskt att använda till det mesta om man inte överdoserar. Har man till exempel tillfälligt slut på maskindiskmedel så har man förmodligen salt, bakpulver och vanligt diskmedel hemma. Då kan man nämligen göra sitt egna maskindiskmedel genom dessa ingredienser. Sedan är det bara att hälla tre droppar vanligt diskmedel i facket där man normalt häller i maskindiskmedel. Bakpulvret fyller man två tredjedelar av facket. Saltet ska tillsättas tills facket nästan är fullt. Du kommer få garanterat skinande disk!

Behöver man hjälp med sin städning hemma och vill underlätta för sig själv kan man självklart anlita ett professionellt städföretag som gör jobbet och du spara mer tid till annat istället. Att få hjälp av med hemstädningen tycker många är bekvämt och skönt då man själv slipper tänka på att hålla det rent och puts och damma överallt. Det finns bra företag idag som känner till dessa husmorstips och många fler för att få ditt hem skinande rent. Läs mer på http://www.hemstädningbromma.se/.

Tips för att rengöra markiser av canvas

20 aug 2017

Markiser av canvas är något som används i stora delar av världen och i Sverige. Även om du går runt i en lite mindre kommun, så som Täby utanför Stockholm till exempel, är det sannolikt att du kommer se flera markiser av canvas. Fortsätter vi med Täby som exempel skulle du säkerligen se dem runt Täby Centrum, utanför restauranger och vissa butiker. Skulle du åka en bit bort från Täby och ner till Stockholm skulle du se ännu fler.

Det är dock inte bara utanför restauranger som markiser av canvas används. Det är ett mycket populärt material till markiser överlag. Canvas är ett vackert och hållbart material som kan lyfta huset, restaurangen eller trädgården rejält om rätt färger och mönster används.

Underhåll viktigt

Oavsett hur fina markiser man har är det viktigt att man underhåller dem, annars finns en risk att de tappar sin lyster och att de därmed inte ser särskilt fräscha ut längre. Sköter du underhållet rätt är det dock inte några större antal timmar som behöver läggas ner. En vanlig markis som inte är motoriserad och som fungerar felfritt bör inte kräva mer än kanske 2 timmar per år i ren omsorg.

Tipsen

Tipsen för att rengöra dina canvasmarkiser är enkla och tar inte särskilt lång tid att genomföra. Vi har sammanställt följande lista för att hjälpa dig att rengöra dina markiser på ett effektivt och skonsamt sätt.

 • Börja med en snabb avsköljning. Innan du påbörjar själva rengöringen är det bra att skölja av markiserna först. Det här görs bäst med en trädgårdsslang på lågt tryck. Syftet är helt enkelt att få bort mindre kvistar och annat skräp.

Det fungerar även med högtryckstvätt om du är mycket försiktig. Använder du högtryckstvätt ska det vara väldigt lågt tryck samtidigt som du står en bit ifrån. Har du för hårt tryck riskerar du att förstöra dukens skyddande beläggning.

 • Glöm inte undersidan. Visst är det ovansidan som syns mest – men markisernas undersida är inte att förglömma. Något som är bra att tänka på när du rengör undersidan på markiserna är att titta efter fåglar. Det är inte helt ovanligt att mindre fåglar bygger sig ett bo där. Så fort du har kollat att inga fåglar finns där kan du börja skölja med trädgårdsslangen eller, mycket försiktigt, med högtryckstvätten.
 • Använd skonsamt medel. Det är viktigt att undvika starka och frätande medel såsom mögel- eller tralltvätt. Något som rekommenderas är att helt enkelt ta ljummet vatten med tvålflingor och en mycket mjuk borste.
 • Arbeta uppifrån och ned. Börja från toppen och gå neråt när du rengör. Detta för att undvika onödiga märken och repor.

Läs mer om olika typer av markiser och skötsel av dessa här.

Allt vanligare med kompletta städtjänster

10 aug 2017

Ringer du ett företag för att styla bostaden inför försäljning, ett för flyttstädningen och ett för att få flytthjälp? Det kanske är ett minne blott om några år. En trend är nämligen att städföretag blir bredare i sitt utbud av tjänster och skapar helhetslösningar åt sina kunder. Detta antingen på egen hand eller genom samarbeten med lokala företag.

Inom flera branscher går trenden mot att ge kunden kompletta lösningar. Det har länge varit vanligt inom byggbranschen då totalentreprenad kan anses vara standard. Denna lösning hittas nu även inom städning. Ett exempel är ett städföretag i Uppsala som har som mål att kunden ska kunna boka samtliga tjänster vid flytten hos dem. Detta då från visningsstäd och flyttstädning fram till att sakerna är upplockade på det nya stället.

RUT är en orsak

Det är inte enbart efterfrågan som skapat denna utveckling. En annan orsak är hur RUT-avdraget har utvecklats med åren. Detta avdrag fick inte tidigare användas vid flytthjälp. Men det ändrades och det går därmed att få RUT-avdrag för samtliga städ- och flyttjänster som utförs vid en flytt. Därmed har det blivit lättare att skapa paketlösningar.

Ökar samarbete över branscher

Även ett ökat samarbete mellan olika branscher kan ses som ett resultat av det nya fokus som företagen har i kampen om kunderna. I Uppsala finns exempelvis mäklare som har samarbete med både städföretag och flyttföretag. Det vanligaste är att de rekommenderar städföretagen och kan i viss mån ge rabatt.  Det är ett relativt löst samarbete.

I samma stad finns även kompletta lösningar där städföretaget ansvarar för ”totalentreprenad” men inom deras bransch. Som kund kontaktar man städföretaget som sedan ser till att flyttstädning, flytt och andra tjänster blir utförda. Däremot kan det vara andra företag runt om i Uppsala som då samarbetar med städföretaget. De får ”sin del av kakan” när fakturan sedan betalas av kunden.

Fördel för alla parter

Många kunder upplever det som en mycket smidig lösning. De behöver inte hitta ett företag för flyttstädningen och ett för flytthjälpen osv. Dessutom får man snabbt ett fast pris för samtliga tjänster och vet därmed direkt vad allt kommer att kosta. Här riskerar man inte några oväntade kostnader på oväntade tjänster.

För företagen innebär detta synergieffekter genom att man kan koordinera tjänsterna och planera efter företagens kapacitet. Det gör även att flera företag vågar ta sig an uppdrag en bit utanför den stad som man är aktiv i. De som är belägna i exempelvis Uppsala kan till och med börja konkurrera med Stockholmsbaserade företag och utföra tjänster i huvudstaden. Detta tack vare att de får ett paketpris för samtliga tjänster och därmed kan anlita närliggande företag för enstaka uppdrag.

Hur skiljer sig kontorsstädning mot vanlig städning i Stockholm?

29 jul 2017

Kontorsstädning är en del av städning som faktiskt visat sig attrahera många personer som gärna ser att man jobbar just med detta. Anledningen till detta är att man mestadels utför en kontorsstädning under kvällar och att man då dels får ha sina dagar ledigt och öppna men också dels att man slipper bli störd då man utför sitt arbete. I och med att man jobbar på kvällar – och i vissa fall på helger – så gör just kontorsstädning att många yngre personer ser detta som ett perfekt sätt att dryga ut sin kassa. Här kan det alltså i första hand handla om studenter som – av hävd – har en ganska stram budget som ska räcka till mycket saker som hyra, studieböcker och vissa nöjen. Särskilt attraktivt har kontorsstädning visat sig vara i Stockholm då det gäller studenter och detta beror på att det finns så många just där i och med högskolor, universitet och folkhögskolor samt att Stockholm även är en dyr stad att bo i.

Är man student i Stockholm så tvingas man alltså att ta ett extrajobb enbart för att kunna överleva och här har alltså kontorsstädning visat sig vara ypperligt. Du jobbar – som sagt – kvällar och detta är ju helt perfekt för en student som ofta har dessa lediga och då en kontorsstädning – generellt – heller inte tar alltför lång tid så hinner man även hem i relativt god tid. At som student sköta en kontorsstädning i Stockholm är alltså ett utmärkt alternativ om man jämför med andra yrken som främst studenter arbetar med och här talar vi om butiksjobb, stå i en bar eller servera människor på restauranger.

Lönen för att utföra en kontorsstädning ligger nämligen i ungefär samma nivå som dessa och då du dessutom får arbeta ostört så är ju det något som ytterligare väger över till kontorsstädningens fördel. Vi får hoppas att detta sprider sig från Stockholm till andra städer där det finns många studenter i omlopp och här talar vi främst om Umeå, Uppsala och Lund – kontorsstädning behövs ju nämligen naturligtvis även i dessa städer, eller hur?

Kan jag jobba med kontorsstädning i Stockholm?

Är man intresserad av att arbeta med kontorsstädning så ska man veta att det – trots de ganska generösa arbetstiderna – handlar om ett ganska tufft jobb som ställer höga krav på både fysik och resultatet man lämnar efter sig. Det handlar trots allt om att du städar någons arbetsplats och om du inte sköter detta korrekt – ja, då blir du snabbt också utbytt.

Detta blir allra tydligast i just Stockholm där företag verksamma inom kontorsstädning i en allt högre grad märker att sina kunder är mer ombytliga än vad de varit tidigare. Det här beror på att det finns så många fler aktörer på marknaden som alla står beredda att ta över ifall någon missköter sig. Du som anställd för en kontorsstädning i Stockholm har alltså en helt annan press på dig – detta då det kan komma att påverka hela företagets verksamhet i slutändan.

Kan jag sköta min egen fönsterputs i Stockholm?

29 jun 2017

Hur ofta man genomför en fönsterputs i sitt hem är lite upp till var och en och ska man ta fram något sorts snitt så handlar det nog om att den sker två gånger per år. Här talar vi alltså främst om att en fönsterputs sker under vårstädningen och under hösten innan vintern kommer – här gäller det naturligtvis en generalisering över hela landet och bryter man ner det till olika städer så kan man se att det här med fönsterputs sker mindre frekvent i en större stad som Stockholm. Vad är då anledningen till detta? Är man i Stockholm mindre benägna att ha rena rutor och struntar i sin fönsterputs? Nej, riktigt så är det inte utan det handlar mer om hur man bor i Stockholm och tar man exempelvis husen där så ser man ju direkt att dessa ofta är högre än någon annanstans i Sverige.

Här menar vi med hus alltså lägenhetshus och inte villor eller vanliga hus – de ser ju likadana ut över hela landet. Men om vi talar om lägenheter och fönsterputs i Stockholm så blir den ju svårare att genomföra ju högre upp man befinner sig i ett hus – detta på grund av riskerna man utsätter sig för. Vid en fönsterputs så måste ju nämligen – i de allra flesta fall – fönstren öppnas och om man då bor på tionde våningen i ett hus i Stockholm – ja, då förstår man också varför man inte genomför denna fönsterputs mer än kanske en gång per år. Det finns dock lösningar till detta och en av dessa är att man – istället för att själv ta hand om denna fönsterputs – istället lejer ut den till ett företag.

Det har nämligen visat sig vara en ganska lukrativ marknad i just Stockholm där fler och fler företag insett det krångliga med fönsterputs och därför erbjuder sina tjänster. Det handlar heller inte om särskilt mycket pengar då en fönsterputs – beroende naturligtvis på lägenhetens storlek – ofta tar ganska kort tid att genomföra. Ofta brukar man i Stockholm ofta ta betalt per fönster snarare än att jobba enligt timlön och detta blir ju då ännu lättare för en kund att räkna på då det gäller den totala kostnaden. Det här med fönsterputs utförda av professionella företag har helt klart kommit för att stanna i Stockholm, det råder det inga tvivel om.

Varför ska jag anlita någon för fönsterputs i Stockholm?

Man genomför en fönsterputs för att – så klart – få sina fönster rena och fräscha. Alla som någon gång genomfört en fönsterputs vet vilken extrem skillnad det gör och att hela huset känns både större, fräschare och mer välkomnande efteråt. Fönsterputs är en sådan sak som man inte tänker på förrän den är gjord men som är absolut nödvändig. Detta dels på grund av de ovan nämnda skälen, men även för att fönstren håller längre om man håller efter dem – det här gäller naturligtvis inte bara i Stockholm utan över hela landet. Fönsterputs ska genomföras, så enkelt är det bara.

I behov av professionell städning i Göteborg?

29 jun 2017

De flesta av oss kan relatera till känslan av att komma hem efter en hård dag på jobbet och där vi helst av allt bara vill kasta oss ner i soffan, se på någon tv-serie och somna in några minuter. Något som dock blir omöjligt om man har familj; här måste man laga mat, barnen ska säkerligen köras till någon träning och de ska ha hjälp med sina läxor.

Utöver det – kommer dammråttorna att försvinna av sig själv, kommer toaletten att rengöras utan hjälp och kommer golvmoppen att genom magi hoppa fram och rengöra golven?

Naturligtvis inte. Städning är – tyvärr – en del av vardagen och det är också något som tar väldigt mycket tid. Ett nödvändigt ont som de flesta av oss helst skulle vilja slippa. Av den enkla anledningen att det handlar om ett nödvändigt ont och frågan här är följande: varför tar inte fler hjälp med sin städning? Kort och gott – varför utsätta sig för något som är så tråkigt, som tar så mycket tid och som kräver sådan noggrannhet som städning då man de facto kan ta professionell hjälp för detta?

Bor du och din familj i exempelvis Göteborg och känner att ni inte hinner med er, att bitarna i det berömda livspusslet inte passar ihop och att städning och annat hemarbete tar för mycket tid i anspråk så är förmodligen den bästa lösningen för er att anlita en städfirma och genom detta skapa en lucka i ert fullspäckade schema.

Rut-avdraget ger billigare städning

Något som idag dessutom är väldigt billigt och detta tack vare den skattesubvention som såg dagens ljus 2007 och som kallas rut-avdraget. Detta innebär att ni kan anlita en städfirma i Göteborg, låta denna sköta er städning – exempelvis en- eller två gånger i veckan; enligt ett givet schema – och där ni drar av 30% av den totala arbetskostnaden med ett tak på 25.000 kronor/ person och år. I och med att ni är två stycken vuxna i er familj så har ni 50.000 kronor att röra er under – en summa som mer än väl täcker de behov som de flesta familjer kan tänkas ha.

Rut-avdraget är en räddande ängel i många familjers vardag och vi anser att även din familj ska använda er av detta för er städning. Det ger er, helt enkelt, lite mer kvalitetstid för varandra. Kom hem efter en hård dag på jobbet, öppna dörren, möts av ett skinande rent hem och lägg dig ner i soffan i några minuter – du förtjänar det.

Vilken sopmaskin passar dig?

28 jun 2017

Grus och skräp ska bort från vägen och en sopmaskin ska köpas in för att jobbet ska gå så snabbt som möjligt. Men vilken modell bör du köpa? Det beror delvis på hur stor yta du har tänkt att städa.

Olika Sopmaskiner

Manuell Sopmaskin – Det som kännetecknar en manuell sopmaskin är att den inte har någon motor. När maskinen dras framåt drivs en axel som ser till att sopen snurrar och därmed sopar in smutsen i behållaren. Fördelen är främst priset och den enkla hanteringen. Detta är de minsta modellerna som kan användas när och var som helst. Utan någon större ljudvolym behöver man inte vara orolig att väcka grannarna om man jobbar tidigt en morgon.

Nackdelen med dessa sopmaskiner är att de inte sopar om man står still och att de kan upplevas jobbig att arbeta under längre perioder.

Sopmaskin med motor – Dessa finns i flera olika utföranden men liknar ofta en större bensindriven gräsklippare. Det finns exempelvis de som drivs av en 4-takts motor och har flera olika växlar. Med kraften och en riktigt bred borste samlas snabbt grus och skräp ihop i behållaren.

Fördelen är helt klart kraften och bredden på borsten. Nackdelen är ljudnivån samt priset. Man kan räkna med att dessa maskiner kostar 6-8000 kr. Många av dessa går på bensin.

Främst är det parkarbetare och proffs som köper dessa maskiner. De som enbart behöver sopa sin egen gård klarar sig oftast med en manuell sopmaskin.

Batteridriven – Med batteridriven sopmaskin håller man nere ljudnivån något i jämförelse med de bensindrivna modellerna. Utöver det avger de inte lika mycket avgaser vilket är fördelaktigt för den som kör maskinen. Nackdelen är att de batteridrivna har en tydlig begränsning gällande arbetstid. Det är en fördel att ha två batterier vilket gör att det ena kan laddas medan man använder det första.

Sopmaskin som kopplas till traktor – Egentligen är det fel att säga att detta är sopmaskin då traktorn är själva maskinen och man enbart hänger på borstar på traktorns gafflar. Det skapas därmed en enorm borste som kan användas för att borsta ihop löv, skräp eller lantbruksavfall.

Fördelen sitter helt klart i styrkan och storleken. Det är lätt att förflytta större högar av skräp relativt snabbt. Nackdelen är att någon finjustering inte är att räkna med. Vill man ha det riktigt snyggt får man gå efter med mindre sop eller handkörd sopmaskin. Dessutom är dessa traktorsborstar mycket dyra.

Läs Mer om sopmaskiner här: www.sopmaskin.nu

Utbrett fusk med flyttstädning

15 jun 2017

Det som många äldre människor pekar ut som en svaghet gällande yngre generationer är bristen på respekt och en brist på förståelse på vilka skyldigheter man har. Det kan handla om något så enkelt som att resa sig upp på bussen för att ge någon med sämre rörlighet sin plats, det kan handla om att plocka undan efter sig på jobbet eller det kan handla om att – helt enkelt – använda sig av sitt sunda förnuft i det vardagliga livet.

Ser man till allt detta så finns det också en viss sanning bakom påståendet – yngre människor är idag – generellt sätt – lite latare och mer bekväma. Om detta sedan handlar om en curlad uppväxt eller om det har andra orsaker låter vi vara osagt; sakfrågan är den att det börjat bli ett problem.

Yngre människor förväntar sig saker – man vill att musik ska vara gratis, att filmer och tv-serier ska vara allmän egendom och detta tankesätt speglar även av sig hur de beter sig i sin vardag. Det där lilla extra steget för att hjälpa någon annan har blivit en bristvara och finns det inget vinstintresse för egen del i handlingen så avstår man också för att göra den. Hur det här avspeglar sig kan vi ett litet exempel på och då vänder vi oss till den stad där problemet visat sig vara som störst.

Vi vänder oss till Stockholm och den ruljans inom flyttar som är vanligt förekommande där – i och med den extrema bostadsmarknaden just i huvudstaden. I denna extrema och absurda situation så tvingas många – speciellt yngre personer – till många flyttar per år. En skakig marknad för andrahandslägenheter, höjda hyror och korttidskontrakt är alla bidragande orsaker och det som vi här menar med lathet kontra unga människor har i Stockholm visat sig i fusk med flyttstädning.

Är yngre människor för lata?

Just denna detalj är extremt viktig att sköta om då den möjliggör och underlättar för nästa hyresgäst – men i dagens Stockholm har man alltså börjat skönja problem just med flyttstädning. Orsakerna här kan bero på det faktum att om man som ung tvingas till många flyttar så uppstår en hopplöshet och där man i och med denna inte orkar ta tag i sin flyttstädning och mycket talar för att det är det snarare än lättja som ligger bakom.

Är det så att lättja och lathet ligger bakom – ja, då är det verkligen ett problem som får illustrera det vi menade ovan. Struntar yngre människor i Stockholm i sin flyttstädning för att man inte orkar, tycker att den är onödig eller för jobbig – ja, då är hela generationen illa ute. En flyttstädning gör man av respekt för andra människor och för att förenkla för dessa och om man här inte orkar så får man också vara beredd att betala för sig. Antingen genom att engagera extern hjälp – det finns många städfirmor i Stockholm som gladeligen åtar sig en flyttstädning, Städhuset är en av dem, – eller genom att tvingas betala retroaktiv ersättning till de nya ägarna av den gamla bostaden.

För – en flyttstädning måste nämligen genomföras och detta kommer de yngre personerna snart bli varse; de retroaktiva ersättningarna brukar inte direkt landa på en blygsam nivå. En riktig läropeng som i många fall får anses som direkt onödig att betala.

 

Arbetsmiljön och ergonomi för dem inom lokalvård

13 jun 2017

Städare är ett av de mest vanliga yrkena i landet. Samtidigt är det ett yrke där andelen som drabbas av belastningsskador är hög. De senaste åren har en trend setts där bara mer och mer fokus läggs på ergonomi, oavsett vilken bransch det handlar om. Även om det är en lång väg kvar, är det enorma framsteg som gjorts, jämfört med hur det såg ut för bara några decennier sedan.

Samtidigt visar statistik från Arbetsmiljöverket att ungefär hälften av alla lokalvårdare har ont i nacken, axlar och armar varje vecka. Samma myndighet poängterar att det ofta är på grund av bristfälliga städredskap eller dåliga arbetstekniker.

Ett fysiskt arbete

Idag finns det många yrken kvar där man jobbar fysiskt – och att jobba som städare är ett av dem. På senare år har modern teknik som städmaskiner gjort att de som jobbar inom branschen kan ta hand om sina kroppar bättre. Trots detta rapporteras det ofta om värk och smärta, vilket ofta beror på just undermåliga städredskap. Alla företag har inte städmaskiner till samtliga anställda, och alla ytor går inte att använda städmaskiner för att rengöra.

Skulle städare och lokalvårdare endast använda sig av städmaskiner, skulle belastningsskadorna minska drastiskt. Om utvecklingen fortsätter att gå åt samma håll vad gäller tekniken, kan vi nog spekulera i att det kommer finnas smarta maskiner om några år som ytterligare reducerar antalet belastningsskador.

Allergier och eksem

En vanlig arbetsskada bland städare är eksem. En städare hanterar dagligen många olika typer av vätskor, och det är just vid våtarbete som eksem uppstår. Generellt sett ökar risken för att utveckla eksem efter långvarig och mycket kontakt med rengöringsmedel och vatten.

Utvecklingen går dock åt rätt håll när det gäller detta. Allt eftersom städteknikerna och metoderna utvecklas, går också allergierna och besvären med eksem nedåt. Moderna metoder innefattar allt mer sällan våtarbete, utan är istället torra eller lite fuktiga.

Vem bär ansvaret?

I allmänhet är det arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda har en god miljö att arbeta i. Samtidigt är de anställda skyldiga att hjälpa till och följa de säkerhetsföreskrifter och regelverk som finns. Likaså bör en anställd säga till sin arbetsgivare om han eller hon upptäcker något som är fel.

Om arbetsgivaren inte är intresserad av att lösa problemet, bör den anställde gå vidare till sitt skyddsombud. Om det inte finns ett skyddsombud på arbetsplatsen kan det vara läge att kontakta facket. Det är även möjligt att anmäla brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de komma till arbetsplatsen för ett inspektionsbesök.

Är flyttstädning i Stockholm verkligen nödvändigt att använda?

12 maj 2017

Först och främst måste man fråga sig i vilken typ av stad man bor i, hur många som dagligen kan tänkas flytta och hur villiga dessa är att städa själva? Är svaret på frågan att man bor i Sveg, att en person flyttar en gång per månad och att denna gärna städar själv – ja, då behövs ju kanske inte ett företag som arbetar med flyttstädning.

Svarar man däremot att man bor i Stockholm, att det flyttar in minst tre busslaster människor varje dag och att ingen vill städa ur sitt gamla boende efter sig – ja, då blir ju direkt ett företag inom flyttstädning väldigt nödvändigt. Inte bara ett företag heller – i Stockholm behövs det verkligen hur många företag som helst som är verksamma med just flyttstädning och detta märks också på den rådande konkurrensen som finns just där.

I Stockholm blir du nästan tvungen att tävla för att få kunder att utföra flyttstädning åt, du får verkligen slita för att få fram den bästa offerten samtidigt som jobbet – då du väl utför det – måste vara fläckfritt. Man har helt enkelt inte råd med misstag i Stockholm – då blir man utan jobb då någon annan firma direkt tar över. Det är alltså en hård verklighet inom flyttstädning i Stockholm, åtminstone sett ur en företagsvinkel.

Vänder man på detta problem och ser det ur kundens perspektiv – ja, då blir det ju inte ett problem utan det öppnar sig tvärtom en väldig möjlighet. Man kan som kund, helt enkelt, välja och vraka och pressa priserna mellan företagen som sysslar med flyttstädning och ofta står man där med en betydligt lägre prislapp än vad man ursprungligen skulle ha gjort. Det är kundens marknad på ett helt annat sätt än vad det är i exempelvis Sveg där man ofta snällt får acceptera det pris man får av firman man anlitar för flyttstädning. Dock ska man veta som kund i Stockholm att alla firmor naturligtvis inte håller hög nivå – tvärtom, det finns många företag inom flyttstädning i Stockholm som är direkt dåliga och missköter sina uppdrag så pass rejält att du som kund kan tvingas anlita en ny firma för att göra om jobbet.

Hur hittar jag en pålitlig firma inom flyttstädning i Stockholm?

Här gäller det alltså att vara vaksam då man ska välja ett företag som utför din flyttstädning, lyckligtvis finns det några knep som man använda sig av som gör att man på ett bättre sätt kan sålla ut de dåliga företagen.

Nummer ett är att man använder sig av internet som verktyg och helt enkelt söker på företag och jämför deras referenser från tidigare kunder. Genom det brukar man få fram en bra bild över vilka som är bra och dåliga och kan med lätthet bestämma sig för vilket företag i Stockholm som är bäst lämpad för flyttstädning i Stockholm.

Nummer två är att man hör med vänner och bekanta – det är ju alltid någon som flyttat och kan tipsa om bra flyttstädning. Åtminstone då om man bor i Stockholm där, som sagt, flyttar sker på en daglig basis.

Välj rätt skurmaskin

24 mar 2017

Är du på jakt efter en skurmaskin? En skurmaskin är ett mycket effektivt redskap för att göra rent stora ytor. Beroende på hur lokalen man ska rengöra ser ut, kan det dock passa mer eller mindre bra, beroende på vilken typ av skurmaskin man använder.

Kort sagt gäller det att känna till på förhand ungefär vilka områden som ska rengöras. Är man inte säker på det, finns det vissa skurmaskiner som gör ett bättre allround-jobb än andra. Bäst är dock att anpassa inköpet efter hur skurmaskinen ska användas. 

Olika typer av skurmaskiner

Att välja rätt typ av skurmaskin är viktigt. Nedan finns mer information om de olika typerna, något som förhoppningsvis kan vara till nytta inför köpet.

Singelskurmaskiner

En singelskurmaskin kan användas i många olika syften – oavsett om det är hårda golvytor eller beläggningar av textil du vill göra rent. En singelskurmaskin fungerar bra som ett allroundalternativ, även om det till viss del beror på vilken typ man väljer. Även mer specialiserade singelskurmaskiner finns på marknaden idag.

Singelskurmaskiner är ofta lite mindre och gör det lätt för användaren att göra rent på ställen som kanske är lite svåra att göra rena annars. Till exempel under soffor, i hörn eller i allmänt trånga utrymmen.

Polérmaskiner

En polérmaskin är särskilt effektiv när det kommer att ge tillbaka golvet dess forna glans. Till exempel passar den bra för att ta bort skomärken och annan smuts i liknande slag. Polérmaskiner finns i många olika färger, former och med olika användningsområden. Till exempel finns det polérmaskiner med integrerade dammsugare, så att golvet kan städas riktigt snabbt och effektivt.

Skurmaskin för trappor och rulltrappor

En skurmaskin för rulltrappor kan komma väl till hands. Till exempel är det mycket effektivt om till exempel en galleria eller en station i kollektivtrafiken ska städas. Sen finns det även skurmaskiner för ”vanliga” trappor. De är ofta lite mindre och lätthanterliga då de ska lyftas och ställas ner kontinuerligt. Dessa mindre skurmaskiner kan även användas för att göra rent i vrår som annars är svåråtkomliga. Till exempel kan det handla om fönsterbrädor eller andra små ytor.

Kapacitet

Hur stora är ytorna du ska rengöra? Kapaciteten hos en skurmaskin är viktigt att hänsyn till innan inköp. Vissa skurmaskiner är helt enkelt gjorda för att hantera större utrymmen än andra. Det kan dels handla om själva storleken på maskinen, men också att vissa inte är ergonomiskt designade för att användas under längre arbetspass på stora ytor.

Vad du ska tänka på innan du anlitar en städfirma

14 mar 2017

Fler och fler personer har börjat se ett värde i att anlita en städfirma och genom detta få lite mer tid över till andra saker. Det här är också billigare än va det tidigare varit och detta genom den skattesubvention vid namn rut-avdraget som infördes 2007 och som gjort det möjligt att dra av halva kostnaden för arbetet som en städfirma lägger ner; detta med ett tak om 25.000 kronor per år och per person. Gott så! Det finns ett stort behov av att anlita en städfirma och därmed har också rut-avdraget fallit väl ut.

Det vi tänkte titta lite närmare på är istället vilken städfirma man ska anlita, vilka krav man har samt vad kan förvänta sig. De här punkterna kommer att göra ditt val lite enklare:

 • När vill du ha städat? Hur ofta och vad ska göras. Sätt ihop en liten lista där du skriver dina önskemål och försök att få så många av dessa som möjligt uppfyllda av den städfirma du träffar.
 • Träffa många. Det fel som många personer gör är att man anlitar en städfirma utan att träffa flera stycken innan. Det vill säga; tar man sig tid att träffa några fler så får man också en bättre referensram kring pris och kring vad som denna städfirma kan erbjuda som skiljer sig mot konkurrenterna. Dessutom så kan ett besök ge en bättre bild och mer trygghet.
 • Vem städar? Kolla upp hur många anställda företaget har och se även över hur omsättningen bland personal ser ut. Har man ständiga nyanställningar beroende på att folk slutar så kan detta vara en god indikation på att något är fel och att just denna städfirma inte har någon vidare personalpolicy. Gällande städning så bör du kräva att samma person återkommer till ditt hem vid varje tillfälle. Skulle det dyka upp nya personer hela tiden så skapar det osäkerhet och det ger väldigt mycket sämre jobb.

Billig hjälp med städning i Stockholm

13 mar 2017

Ordet städning sträcker sig över ett stort spectrum och det gemensamma – oavsett område – är att det är något som inte får underskattas. Oavsett om man talar om sitt eget hem och personliga sfär, sin arbetsplats eller offentliga utrymmen där man spenderar tid i så måste städning skötas – både sett ur ett trivselperspektiv och sett ur vår svenska folkhälsa. Sköts inte städning så löper man också en större risk att bli sjuk – något som kanske är extra viktigt för arbetsgivare att ha i åtanke rörande de lokaler de tillhandahåller- och inhyser sina anställa i.

Sköter man städningen på en arbetsplats så kommer man också per automatik att få färre sjukdagar och därmed spara pengar – en enkel lösning på ökad produktion; oavsett bransch och område. Det som skett då man ser till städning är att det i dagsläget blivit allt vanligare att även privatpersoner runt om i Sverige väljer att anlita professionell hjälp snarare än att på egen hand sköta om den.

Det vill säga – man ser till att anlita en städfirma som sköter städningen i sitt hem och kan på så sätt skapa utrymme för sina personliga intressen samt fokusera på sin familj. Något som främst har visat sig i våra större svenska städer där Stockholm är den som skiljer sig lite extra från mängden. Vad beror då detta faktum på – har personer i Stockholm så mycket pengar och är så lata att de inte kan sköta om sin städning på egen hand?

Nej, så är det naturligtvis inte och för att förklara detta så använder vi oss av tre stycken punkter. Nämligen:

 • Avstånd. Personer som bor i Stockholm har ofta en lång resväg från hem till arbete och detta är en förklaring till att man där i en större utsträckning lutar sig mot extern hjälp då det kommer till städning. Med avstånd så menar vi inte per definition att själva sträckan är lång; vi menar istället att den tar lång tid. Att åka kollektivt från exempelvis Nacka till Solna tar lång tid och det här gör att saker som städning ställs åt sidan. Pendlar man – dagligen – upp till tre timmar så har man inte tid att sköta sin städning, åtminstone inte utan att detta går ut över någonting annat. Städning genom en städfirma är således en nödvändighet som skapar andrum till en familj där både föräldrarna är uppe i sina respektive karriärer.
 • Rut-avdraget. Det här gäller naturligtvis inte enbart i Stockholm; men det är där som denna skattesubvention används som mest. Att man i dagens Sverige kan anlita hjälp för hushållsnära tjänster – städning, fönsterputs, tvättning och strykning – dra av halva arbetskostnaden på deklarationen och därefter få summan tillbaka på skatten är någon – som i kombination med ovan nämnda punkt – helt enkelt tilltalat många privatpersoner i Stockholm.
 • Man ska även se till konkurrensen mellan de verksamma städföretagen i Stockholm som en direkt avgörande faktor till varför privatpersoner väljer att använda extern hjälp med sin städning. Konkurrensen – den stora – i Stockholm har nämligen gjort att priserna blivit betydligt förmånligare och att man – även utan rut-avdraget – kan få till stånd ett rimligt pris för det som man behöver hjälp med. Det handlar om exakt samma sak som inom andra områden där konkurrens finns; genom att aktivt söka efter det billigaste priset – ställa offerter och företag mot varandra – så kommer man slutligen att hitta en firma som passar sin egen budget. Så enkelt är det – även då det kommer till städning.

Finns det några faror i att använda professionell hjälp?

Som i alla branscher så ska man dock inte förknippa hög konkurrens med hög kvalitet. I många fall – så även inom städning – så kan det vara så att en låg prislapp indikerar vilken sorts nivå man får då man anlitar en städfirma. Man får – som det så vackert heter – det man betalar för och här kan man tycka att de det kommer till städning inte är någon större fara. Om en person som städar i hemmet i Stockholm inte visar sig hålla måttet – ja, då är det bara att byta företag och istället anlita en annan firma, eller hur? Nej, riktigt så enkelt är det inte då farorna är större än att se lite smuts i hörnen och det handlar istället om en stöldrisk som ökat i takt med konkurrensen gjort detsamma i Stockholm.

Otrevligheter har rapporterats där husnycklar hamnat i orätta händer och där föremål har försvunnit i samband med städning. Det som gäller här är att se till att den städfirma man anlitar verkligen är pålitligt och detta gör man dels genom att inte stirra sig blind på prislappen i kombination med att man på egen hand kollar lite uppgifter kring företaget i fråga. Det vill säga; finns det referenser, finns det försäkring, hur verkar personalpolitiken, kan samma anställda komma varje gång och i så fall vilken?

Gör en undersökning och undvik farorna

Man gör egen research och använder denna som underlag till huruvida man anlitar ett företag eller om man avstår från detta. Vi ska säga direkt att de flesta städföretagen i Stockholm håller en god kvalitet och att man därför inte behöver vara övernitisk i sitt val – men; för den sakens skull så skadar aldrig lite extra undersökning och noggrannhet.

Som sagt, det här går att applicera till de flesta branscher och områden. Anstränger man sig lite extra så får man också mer valuta för sina pengar och sedan om det handlar om ett målarjobb, ett byte av tak eller en dränering spelar ingen roll.

Vad kostar det med flyttstädning?

15 feb 2017

Hur mycket flyttstädning kostar beror på flera faktorer. Främst beror det givetvis på hur stor yta det är som ska städas. En annan avgörande faktor är även hur lång tid städningen kommer att ta.

Sedan finns det lite mindre faktorer att ta hänsyn till. Till exempel kan det spela roll var du bor. Om du bor i Stockholm, Uppsala eller i Västervik kan priserna se lite annorlunda ut beroende på stad. I lite större städer, så som just Uppsala eller Stockholm, har man möjlighet att pressa priserna på ett helt annat sätt. Bor man i en liten stad har man kanske inte så många firmor att välja mellan.

Timpris

Timpriset för flyttstädning varierar mycket olika städfirmor emellan. Vissa firmor placerar sig oerhört lågt i timpris, ibland under hundralappen efter rutavdraget. Om så är fallet, är det troligt att städfirman inte följer kollektivavtal, betalar ut lönen svart eller hyr in billig personal från utlandet. En annan möjlighet är att lönerna är väldigt lågt pressade och att företaget går runt precis, utan att gå med någon vinst.

Ett timpris för en seriös städfirma bör inte ligga under 200 - 300 kronor – och verkligen inte under 100 kronor enligt många.  Även en städfirma som tar runt 200 – 300 kronor anses av vissa i branschen vara för lågt. Bor man i en storstad är det troligtvis mer sannolikt att man stöter på en sådan firma. Även i lite mindre städer, till exempel Uppsala eller Jönköping, kan det också hända att man får ta ställning om man verkligen ska anlita en så billig städfirma eller inte. Det är såklart mer troligt att man råkar ut för det i Stockholm än i Uppsala till exempel – men risken finns där.

Om priserna har pressats

En annan viktig faktor är hur väl man har pressat priserna för sin flyttstädning. Har man till exempel använt sig av en offertsida, har man troligen kunnat pressa priserna ganska mycket. Detta eftersom man har kunnat ta ställning till många olika offerter i sitt närområde, och dessutom även kunnat ställt de olika firmornas erbjudanden mot varandra.

Fler sätt finns naturligtvis att pressa priserna på. Är det riktigt låga timlöner kan det, som ovan nämnt, vara något som inte står rätt till. Märker du att priserna är lite för låga, kan det vara läge att fråga firman varför det är så.

Vad ingår?

Vad städfirman tar med sig och inte kan påverka kostnaderna en hel del. Vissa städfirmor tar med sig nästan allting, medan andra förväntar sig att du har allting i hemmet redan. Om de förväntar sig att allt finns i hemmet redan, kan det såklart bli lite dyrare om du inte har några medel eller någon utrustning sen innan. När det kommer till flyttstädning kan det dock finnas mer överseende med detta. Dock kan många anta att du har packat ner allt i flyttlådorna – förutom din städutrustning.

← Äldre inlägg