Hur städar man - grunderna i städning

Plocka undan.

Det första man bör tänka på i vardagslivet är att ständigt hålla ordning. Det låter kanske tråkigt men en av de grundläggande reglerna i hur man städar är att inte stöka till!  Självklart kanske men det sker inte av sig själv.  Ett bra sätt är att plocka undan saker medan man rör sig från rum till rum. Samla ihop barnens saker och lägg dom i en korg eller motsvarande.

Se även till att diska och fixa i ordning köket direkt efter ni har ätit. Det är väldigt lätt att tänka ”ååhh , jag ska bara vila en stund” - tyvärr händer det ofta att man struntar i allt eller bara gör en del av disken.  

Att använda sig av krokar för kläder, som man bör hänga upp direkt, är också en vettig metod för hur man städar.

Själva städningen

Hur städar man då? Jo det första man bör ha är en plan för städningen.  Vill man städa varje dag, en gång var tredje dag eller en gång i veckan? Även om man bör plocka undan varje dag så kan man dela upp resten av sin hemstädning på flera dagar.

Det viktigaste för resultatet av en städning är att man har en positiv inställning till att städa.  Det är lättare sagt en gjort att ordna. Självklart underlättar det om det är undanplockat enligt ovan.  Ett sätt är att se städningen som en service mot sig själv och familjen.  När den servicen är gjord kan man unna sig en extra god kopp kaffe eller annan vardagslyx.

För att städa på ett bra sätt skall man ha bra städutrustning. Det blir dessutom roligare. Ett tips är att använda sig av mikrofiberdukar, även kallade mirakeltrasor.

Följande bör göras när du städar:

  • Vädra– och torka rent fönsterbräden
  • Grovstäda- Plocka undan saker och ställ mindre möbler på större.
  • Damma hyllor
  • Dammsug– Anpassa sugeffekt efter golvtyp.  Om sugeffekten är för hög innebär det att du puttar dammet framför dig på golv. Högst effekt ska du ha på mattor.
  • Moppa golven eftersom dammsugaren inte tar upp all damm.

Allmänna tips

Man skall inte använda sig av rengöringsmedel i allt för stor omfattning. Det är vanligt att man tar för mycket då det räcker med ett par droppar.

Såpa, eventuellt med Citrondoft kan vara bra till de flesta golv.

Ett annat tips för kök och badrum är Jif Cream som gör diskhon skinnade ren och som även tar bort smutsränderna i badkaret samt smuts och fett på spisen.

Till torktrasor kan du använda sönderrivna lakan eller en vanlig kökshandduk  som dock inte får tvättas med sköljmedel då detta genererar statisk elektricitet.

Till speglar och glasdörrar kan du använda fönsterputs men för att tvätta fönster rekommenderas vatten med Yes, en fönsterskrapa och en handduk att torka av den med.

rengöra spis