Hemstädning mest efterfrågade tjänsten

Visste du att den mest efterfrågade tjänsten som man kan anlita i Sverige idag, är just hemstädningen? Enligt Skatteverket gjordes de allra flesta Rut-avdragen med hemstädning under 2017. Under det året gjordes avdrag för Rut-tjänster för så mycket som en hel miljard kronor, enligt myndigheten. Och av alla möjligheter att göra avdrag för Rut-tjänster var det hemstädning som kom som nummer ett när det kom till att ansöka om Rut-avdrag. Det säger en hel del om vad som pågår i våra svenska hem.

Hemstädning underlättar vardagen

En tolkning som man kan dra av den ökade efterfrågan på hemstädning kan vara den uppenbara; nämligen att få hemstädning innebär en otrolig hjälp för alla som behöver kunna spara tid och lägga den på annat. Tänker vi på barnfamiljer som har ett högt tempo där båda föräldrar behöver heltidsarbeta för att kunna få ekonomin där hemma att gå ihop, innebär en hemstädning som de får hjälp med, en otrolig lättnad vad gäller arbetsbördan. Alla som någon gång har haft, eller just nu har småbarn, vet att man som förälder arbetar dubbelt. Numera är de flesta män lika inblandade i arbetet hemma som kvinnorna. Arbetar man då heltid, och sedan kommer hem, innebär ankomsten hem, att man går in i nästa arbete. Förut stannade kvinnorna hemma för att ta hand om både barnen och hemmet. Det finns knappt några sådana kvinnor längre som är villiga att stanna hemma och ta hand om båda. Dessutom finns inte heller någon sådan ekonomi som gör att den ena kan stanna hemma, medan den andra förälderna kan arbeta och försörja hela familjen på egen hand.

Hemtjänsten inte tillräcklig

En annan tolkning av den så högt efterfrågade hemstädningen skulle kunna vara den att hemtjänsten av idag, inte fungerar som den borde. Förutom barnfamiljer kan det vara äldre par, eller någon äldre ensamstående person som kan behöva anlita hemstädning av den egna bostaden. Är man dessutom sjuk, kan man behöva hemtjänst som kommer och lägger om sår, eller som hjälper den som är ensam och inte kan städa på egen hand. Som många känner till om hemtjänsten i dag, så är det sällan som hemtjänsten som hinner med annat än det absolut basala; handla, laga mat och ge enkel sjukvård. Många hemtjänster hinner inte städa hemmen som de borde städas. Då kan anlitande av hemstädning göra så att de som vill och ännu kan bo hemma, kan göra det. Här kan du läsa mer om hemstädning om du bor i Uppsala: https://www.hemstädninguppsala.com.

11 Sep 2019