Allt vanligare med kompletta städtjänster

Ringer du ett företag för att styla bostaden inför försäljning, ett för flyttstädningen och ett för att få flytthjälp? Det kanske är ett minne blott om några år. En trend är nämligen att städföretag blir bredare i sitt utbud av tjänster och skapar helhetslösningar åt sina kunder. Detta antingen på egen hand eller genom samarbeten med lokala företag.

Inom flera branscher går trenden mot att ge kunden kompletta lösningar. Det har länge varit vanligt inom byggbranschen då totalentreprenad kan anses vara standard. Denna lösning hittas nu även inom städning. Ett exempel är ett städföretag i Uppsala som har som mål att kunden ska kunna boka samtliga tjänster vid flytten hos dem. Detta då från visningsstäd och flyttstädning fram till att sakerna är upplockade på det nya stället.

RUT är en orsak

Det är inte enbart efterfrågan som skapat denna utveckling. En annan orsak är hur RUT-avdraget har utvecklats med åren. Detta avdrag fick inte tidigare användas vid flytthjälp. Men det ändrades och det går därmed att få RUT-avdrag för samtliga städ- och flyttjänster som utförs vid en flytt. Därmed har det blivit lättare att skapa paketlösningar.

Ökar samarbete över branscher

Även ett ökat samarbete mellan olika branscher kan ses som ett resultat av det nya fokus som företagen har i kampen om kunderna. I Uppsala finns exempelvis mäklare som har samarbete med både städföretag och flyttföretag. Det vanligaste är att de rekommenderar städföretagen och kan i viss mån ge rabatt.  Det är ett relativt löst samarbete.

I samma stad finns även kompletta lösningar där städföretaget ansvarar för ”totalentreprenad” men inom deras bransch. Som kund kontaktar man städföretaget som sedan ser till att flyttstädning, flytt och andra tjänster blir utförda. Däremot kan det vara andra företag runt om i Uppsala som då samarbetar med städföretaget. De får ”sin del av kakan” när fakturan sedan betalas av kunden.

Fördel för alla parter

Många kunder upplever det som en mycket smidig lösning. De behöver inte hitta ett företag för flyttstädningen och ett för flytthjälpen osv. Dessutom får man snabbt ett fast pris för samtliga tjänster och vet därmed direkt vad allt kommer att kosta. Här riskerar man inte några oväntade kostnader på oväntade tjänster.

För företagen innebär detta synergieffekter genom att man kan koordinera tjänsterna och planera efter företagens kapacitet. Det gör även att flera företag vågar ta sig an uppdrag en bit utanför den stad som man är aktiv i. De som är belägna i exempelvis Uppsala kan till och med börja konkurrera med Stockholmsbaserade företag och utföra tjänster i huvudstaden. Detta tack vare att de får ett paketpris för samtliga tjänster och därmed kan anlita närliggande företag för enstaka uppdrag.

10 Aug 2017