Hyr du ut ditt Attefallshus - tänk på städningen

Det finns ett definitivt ett värde i att bygga ett Attefallshus och därefter hyra ut det. Genom detta så kan man inom några år ha finansierat byggnationen i fråga och därefter så kan man också börja räkna hem en vinst. I exempelvis Stockholm så skriker folk efter bostäder och det innebär också att man - utan ocker - kan begära ne hyra efter hur marknaden ser ut. Det man ska tänka på är att det finns regler att följa. Dels så gäller dessa själva byggnationen.

Ett fristående Attefallshus får - utan bygglov, men med ett startbesked från Byggnadsnämnden - byggas om maximalt 25 meter2 och med en höjd på max fyra meter (från marknivå till taknock). Det får heller inte resas för nära grannarna. Från tomtgränsen måste ett avstånd på 4.5 meter finnas. Om inte - ja, då måste också grannarna godkänna byggnationen.

Det var alla regler? Nej, om du tänkt dig att bygga ett komplementhus i syfte att själv bo i det eller för att hyra ut ditt attefallshus så måste det anpassas. Så klart: om någon ska leva i huset så måste det vara isolerat (och klara en vinter) det måste finnas god förvaring, möjlighet att gå på toaletten, duscha, laga mat och leva som vanligt. El måste dras in, vatten likaså och ett fungerande avloppssystem. Har man detta så kan man alltså börja hyra ut sitt Attefallshus och räkna hem en vinst.

Inkludera Attefallshuset i din hemstädning

Oavsett om du hyr ut byggnationen, om dina barn bor i ett Attefallshuset eller om ni använder det som en lyxigare gäststuga så ska man vara medveten om att även denna behöver städning. Hygienen i ett attefallshus blir exakt lika viktig som i det befintliga huset.

Ett förslag är därför att man kombinerar en populär tjänst och inkluderar denna även till komplementhuset. Detta i form av hemstädning som många idag använder sig av. Vi skulle, om du inte använder den tjänsten idag, vilja slå ett slag för att du provar. Först och främst så tar professionell hemstädning bort en hel del stress, dels så gör den att dagarna får fler luckor som man kan lägga på roligare saker och dels så kostar det inte så mycket pengar.

Det senare förklaras av Rut-avdraget som gör det möjligt att anlita en städfirma och dra av halva arbetskostnaden på sin deklaration - med ett årligt tak på 25.000 kronor. Det tar inte så lång tid - och kostar således inte så mycket extra - att städa ett Attefallshus. Och: det är värt varenda krona sett till att du får större nytta av det.

Hyr du ut så ska du definitivt se till att hyresgästen håller rent. Det kanske inte är en dum idé att lägga på hemstädning i hyran. Då vet du att din komplementbostad är i ett gott skick den dagen din hyresgäst väljer att flytta.

4 Jun 2018