Ett städföretag kan hjälpa dig med mer än hemstädning

Du som vill anlita ett städföretag vet förstås att städning tillhör kärnverksamheten för det företag som du vill anlita. Men från 1 januari 2017 har det så kallade rutavdraget utökats ytterligare. I dag ingår även reparation och underhåll av vitvaror i hemmet i avdraget. Här under kan du läsa mer om vad som ingår i rutavdraget från och med 2017.

Hushållsnära tjänster handlar om sysslor som utförs i privata hem. De senaste åren har många svenskar anlitat städföretag för att få just städhjälp.

Men det är numera vanligt att städföretagen också utför andra hushållsnära tjänster i den privata bostaden. Det kan handla om om att från grovstädning, dammtorkning, fönsterputsning, dammsugning, hjälp med tvätt och då kan även mangling av lakan och strykning av tvätten ingå.

Med hushållsnära sysslor menar man i dag också städning utomhus. En städfirma som arbetar bredare kan också hjälpa till med enklare trädgårdssysslor som att klippa gräs, plocka upp grenar, kratta löv och grusgångar.

Det finns städfirmor som specialiserat sig på just kombinationen städ och trädgårdssysslor och de arbetar förstås särskilt mot kunder som både vill ha hjälp med traditionell städning inomhus och samtidigt beskärning av buskar, rensning av rabatter och vattning av gräsytor till exempel.

Nyheter i rutavdraget från 2017

Tidigare har reparationer varit exkluderade från rutavdraget. Men från 1 januari 2017 har det alltså ändrats. Nu kan du som kund också använda möjligheten till rutavdrag för att få hjälp med tvättmaskin, torkskåp, torktumlare och mangel i tvättstugan.

I köket kan du anlita hjälp för kyl/frys, diskmaskinen, spis och olika ugnar och det omfattas av rutavdraget. Det samma gäller om du behöver reparera till exempel din fläkt eller fläktkåpa.

Däremot omfattas inte mindre köksapparater som mixer eller brödrost av det utökade rutavdraget.

Arbetskostnaden är avdragsgill


Det är själva arbetet du har rätt att göra avdrag för, alltså arbetskostnaden. Du kan inte göra avdrag för vad materialet kostar eller resor i samband med reparationen.

För att ha rätt till rutavdraget måste reparationen utföras i ditt eget hem. Men till begreppet hem räknas även förråd, garage och fristående tvättstuga. Däremot har du inte rätt att dra av några pengar för kostnaden om du låter reparera din spis i reparatörens egen företagslokal.

Bra att veta är att du som hyr din bostad, alltså bor i hyresrätt också har möjlighet att utnyttja rutavdraget. Det gäller dels ifall du själv ska reparera en diskmaskin som du själv satt in. Men det gäller också på maskiner som husägaren, alltså hyresvärden, satt in men då ska du själv betala reparationen för att omfattas av rutavdraget.

De här förändringarna i rutavdraget kommer från politikerna i riksdagen och är ett sätt att försöka förlänga livslängden på vitvaror i svenska hem. Det är ett beslut för miljön och klimatets skull. Mer kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

6 Feb 2017