Flytta med blandade känslor

Dags att ta ditt pick och pack och flytta vidare? Idag är ett flyttbetyg inte längre viktigt, men det kan ändå vara värt att ta hjälp med rengöringen av en flyttfirma när huset ska tömmas.

De flesta har varma känslor för sitt hem och sin hemort. Spelar ingen roll om vi bott där lång eller kort tid. Det sitter glada minnen i väggarna. Kanske bildade du familj eller startade ditt arbetsliv där? Såklart finns det undantag, i de fall vi tvingats leva trångt eller med personer vi inte trivs tillsammans med. Så när det blivit dags att packa flyttlasset kan det vara med blandade känslor. Vi lämnar inte bara våra egna rum och kök, utan kanske även en trädgård, fina omgivningar och naturligtvis vänner och kollegor. En del menar att de lämnar en bit av sitt hjärta på platsen. I de flesta fall är det frivilligt och ens eget val att lämna, men så har det inte alltid varit.

Flyttdagar och flyttbetyg

På 1800-talet och början av 1900-talet var det en strikt ordning för den som flyttade i Sverige. Från 1819 gällde flyttdagen 24 oktober i hela landet. Spelade ingen roll om du var piga eller dräng, eller om du skulle ta över ett arrende med en gård på landet eller kanske flytta till jobb i de större städerna som Malmö, Uppsala eller Karlskrona? Inte bara datum för flytten var reglerat, du skulle också ha tillstånd att flytta vidare. Det var upp till socknens präst att se till att alla hade det viktiga flyttbetyget. I det framgick bland annat om du var en städad och skötsam person, om du kunde läsa och om du var singel eller gift.

Förändrade krav på en flytt

I våra dagar är det upp till var och en att ta ansvar. Det är såklart fortsatt viktigt att kunna bevisa att du kan försörja dig och betala hyran. Men allting är mer specialiserat. Till att börja med är det ofta karriären med nytt jobb eller en avgörande utbildning som är anledningen till flytten. När det gäller själva flyttfirman och flyttlasset finns ett stort utbud av tjänster som du ska ta ställning till. Under 1800-talet hittade du muskelkraft och sinne för rengöring inom familjen eller byn. Idag hyr vi in både flyttkarlar och flyttstädare. De har fått träning, är utbildade och försäkrade, något som väl får anses som bra och kloka framsteg som gynnar alla? Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.flyttstädningmalmö.biz

3 Mar 2020