Glöm inte ugnen i hemstädningen

En komplett hemstädning kan ta sin lilla tid. Ska man gå igenom hela huset krävs det dessutom att man är noggrann för att alla ytor ska bli så rena som de kan bli – så som man gärna vill att det ska vara när städningen är klar, alltså. Något som många missar att göra ordentligt är ugnen. Ska man göra det bra gäller det att veta ungefär vad man ger sig in på. Det är inget som behöver göras vid varje städning, men bör åtminstone göras någon gång ibland.

Förbered ugnen ordentligt

Ta bort hyllor, gasbrännare, spakar, handtag och galler innan du sätter igång. Glöm inte att se till att den är helt avkyld innan du påbörjar själva rengöringen. Har du svårt att få bort vissa delar från ugnen kan du kika i manualen för tips och råd. Ibland är det någon hake som måste lossas, eller någon knapp som måste tryckas på. Allting ska finnas i manualen för att du ska kunna hantera ugnen på det sätt som du önskar. När du har fått loss alla lösa delar lägger du dem i en slitstark soppåse.

Använd ammoniak

Ett effektivt sätt att rengöra de olika ugnsdelarna är att använda sig av ammoniak. Häll i ungefär 235 ml av ämnet ner i påsen. Tänk på att ammoniak är väldigt starkt. Du bör använda både gummihandskar och skydd för ögonen innan du sätter igång med den här delen av rengöringen. Dessutom är det bra att säkerställa att rummet du arbetar i är väl ventilerat. Efter att du har hällt ner ammoniaken i påsen, stäng då igen påsen och ställ den utomhus eller i ditt badkar. Ställer du den utomhus skall den hållas borta från direkt solljus. Du bör sedan låta ammoniaken verka i ungefär ett dygn. Ångorna tar effektivt bort fett och olja, men det tar ett litet tag.

Anlita en firma för jobbet

En rejäl hemstädning, där noggrann rengöring av ugnen ingår, är något som många gör i samband med flytt eller en längre semester. Om det är vid en flytt ställs normalt ganska höga krav på att boendet ska lämnas i fint skick. Många vill gärna göra just detta – anlita en firma för jobbet – men vet ibland inte var man ska börja leta.

Några enkla steg för att hitta en firma för hemstädning är följande:

  1. Använd din favoritsökmotor och sök på t.ex. ”Hemstädning Västerås” (eller byt ut Västerås mot din stad, givetvis).
  2. Granska resultaten. Har du sökt på en förhållandevis stor stad, så som just Västerås, får du förmodligen fram flera firmor för hemstädning att välja mellan. Kolla saker som referenser och omdömen innan du anlitar någon.

Ett annat sätt att göra det är att gå in på sida som förmedlar uppdragsbeskrivningar till anslutna firmor i närheten. Uppdragsgivaren, det vill säga du, får sedan flera offerter att välja mellan. Skriver du att du behöver hjälp med hemstädning i Västerås till exempel, kan du få flera prisförslag att se över och välja mellan. Det här är ett bra sätt att se till att man betalar ett marknadsmässigt pris. Kika på denna site för mer läsning.

17 Jan 2018