Haka på en lönsam bransch

RUT-branschen har blivit en riktig kassako. Bara under förra året (2017) ökade antalet avdrag för RUT-tjänster med 25 procent, det vill säga nästan 1 miljard kronor, jämfört med året innan (2016). Vi är allt fler som vill få våra hem städade, barn hämtade och lämnade, våra trädgårdar fixade, snön bortskottad och så vidare. Samtidigt minskade ROT-avdragen med nästan 2 miljarder kronor och på Skatteverket tror man att det har med det minskade avdraget, från 50 procent av arbetskostnaden till endast 30 procent avdrag på arbetskostnaden.

En lönsam bransch

Trots allt detta, gjordes det avdrag för RUT för hela 4, 63 miljarder kronor och ROT-avdrag för 9,25 miljarder kronor. Med tanke på den stora efterfrågan är det ingen dum idé att ge sig in i denna bransch. Är man duktig på att städa, och ta olika sorters människor kan man mycket väl börja på en liten nivå. Vill man variera arbetet, kan man både passa barn och städa, har man tio fasta kunder, har du ett bra underlag för att starta ditt egna företag och få en vinst, eftersom den utrustning som du behöver inte är särskilt resurskrävande. Vad behöver man för att städa? En skurhink, dammsugare, golvmopp, skurmedel, svamp trasa, fönsterraka…? Slår man ihop detta är det inte någon dyr utrustning.

Skaffa en bil för logistik

Det enda som skulle kunna bli dyrt är om du behöver skaffa en bil för att komma till dina kunder med din städutrustning. En bil, kan du köpa på avbetalning, så kan du visa att du har en stadig inkomst i ditt företag har du möjlighet att få en bil på avbetalning. För att få det underlag som du behöver för att bli beviljad avbetalning, behöver du en bra bokföring, vilket du behöver ända från start. Enligt lag är alla företagare skyldiga att ha en regelbunden bokföring för att få dra av på inkomstskatt, utgifter och annat som är avdragsgillt, resor som exempel.

Skaffa en bra bokföring

Till en början om du enbart har några kunder kanske inte det krävs så mycket av din arbetstid att uppdatera din bokföring. Det är när du börjar bli framgångsrik, och får in många kunder som bokföringen kan bli lidande. Har du ingen fungerande bokföring tappar du snabbt kontrollen över ditt företags ekonomi och du befinner dig på ett sluttande plan. Ditt företags bokföring är nämligen ett mått på hur bra det går för dig som företagare. När du väl har kommit så här långt och har ett väl fungerande företag, kommer du att märka att du inte hinner både arbeta med själv kärnverksamheten; alltså städa, och passa barn OCH samtidigt arbeta med bokföring och administration.

Bli inte splittrad – leja bokföring

Blir du splittrad av för många uppdrag och att samtidigt hålla koll på alla papper är risken stor att du gör ett sämre arbete och du riskerar att förlora dina kunder. Då är det bättre att anlita en redovisningsbyrå. Googla redovisningsbyrå Malmö, om du råkar bo där. Du kan googla redovisningsbyrå och skriva i sökfältet den ort där du bor så blir du föreslagen några företag som kan göra bokföringen åt dig. På det sättet får du tid för det du egentligen ska göra i ditt företag, du slipper oroa dig för att dina papper inte skulle vara i ordning. Du får tiden att både arbeta, och att vila. Något som är mycket viktigt, att få en balans på arbete och vila för att du inte ska arbeta ihjäl dig.

30 Mar 2018