Hemstädning ger andrum

Hur många föräldrar skulle vilja önska sig en kväll där de bara kan sitta ned och slappa tillsammans? Vi skulle säga att det handlar om de flesta och att det i synnerhet gäller småbarnsföräldrar. Det är då det blir som allra mest intensivt: barnen ska till förskola, man ska själv till respektive jobb, man kanske har olika aktiviteter som måste göras och till detta så ska man städa, hinna handla, laga mat och även hinna med att träffa vänner, släkt och bekanta. Dygnet har bara 24 timmar och många småbarnsfamiljer skulle nog önska åtminstone det dubbla antalet.

Större behov i Nacka än i Kramfors

Det finns dock hjälpmedel och en bra sak att överväga är att anlita en städfirma för professionell hemstädning. Något som många redan upptäckt och där man kan se att de till stor del handlar om familjer som bor i större städer. Detta då pendling sväljer än mer av tiden - en familj i Nacka har betydlig mindre tid än vad en familj i exempelvis Kramfors har.

Hemstädning är därför också ofta lösningen för en familj i Nacka; detta medan familjen i Kramfors dels hinner med sig på ett annat sätt och dels också – i många fall – har en bättre infrastruktur (farmor kan hämta på förskolan, mormor kan vara barnvakt och så vidare).

Vi säger detta då kritiken mot Rut-avdraget verkar kretsa mer kring inkomst än kring behovet. Kritiker kanske ser att hemstädning handlar mer om lyx och som ett tecken på en högre inkomst än att det verkligen finns ett tydligare behov. Därför så använder också storstadsbor sitt rut-avdrag i en större utsträckning.

Saker att tänka på gällande hemstädning

Rut-avdraget gör det möjligt att dra av 50 procent av den totala kostnaden för hushållsnära tjänster - som hemstädning räknas som – och där man har ett årligt tak på 25.000 kronor att förhålla sig till. Med det sagt så tänkte vi räkna upp några detaljer som man bör tänka på om man vill börja använda detta för att få professionell hemstädning utförd:

  • Välj abonnemang. Det första är att försöka se till vilka behov er familj har. Hur ofta vill ni ha städat, vilka rum och under vilka tider? De flesta städföretag kan sy ihop skräddarsydda lösningar för sina kunder.
  • Vilken städare? Det är hemstädning och det handlar om ert eget hem. Det innebär att en person kommer att kunna röra sig fritt i er innersta sfär och ha fri tillgång till det som finns där. Val av städfirma kan således inte ske med förbundna ögon utan det är något som kräver viss research. Och, en bra sak att förhålla sig till och som ett minimikrav är att samma städare ska återkomma till ert hem. Det ger större trygghet.
  • Provstädning. Innan ni binder upp er så bör en provstädning genomföras. Den ska ske i syfte att ni visar vad som ska städas och som en mall för hur lång tid det tar att städa er bostad - något som också kommer att ligga till grund för priset. En provstädning är till gagn både för er och för den städfirma ni anlitar.
28 Oct 2018