Hur kan ett städföretag ha nytta av sökmotoroptimering?

Är du intresserad av att veta hur du kan få ditt städföretag att synas högre upp på Google? Kanske har du undrat över hur vissa av konkurrenterna gör för att alltid synas i toppen av sökresultaten och därigenom locka till sig mängder av kunder. Sanningen är att det finns en teknik för att lyckas med detta, och den heter sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering är en företeelse som blir alltmer vanlig, och för ett företag som vill synas på nätet är sökmotoroptimering numera ett måste.

De riktiga sökresultaten är det intressanta

Det är viktigt att skilja på betalda Googleannonser, så kallade adwords, och de organiska sökresultaten. När man gör en Googlesökning får man först upp ett antal annonser baserade på sökordet. Dessa är reklam, på samma sätt som banners som poppar upp när du besöker en vanlig hemsida. De betraktas vanligtvis inte heller som lika relevanta av den som söker, utan de flesta brukar snabbt scrolla förbi dem för att nå fram till det man anser vara mest relevant: de organiska sökresultaten.

De organiska sökresultaten är anledningen till att folk söker på Google. När man söker efter en vara eller tjänst, som till exempel städning i det område man bor i, så vill man så klart ha fram den hemsida som har det mest relevanta innehållet utifrån det man söker på. Undersökningar har visat att folk litar betydligt mer på sökmotorer, och framför allt Google, än på traditionella medier.

Hur rankar man högt på Google?

Hur gör då Google för att bedöma vilka sidor som har det mest relevanta innehållet? Ja, sanningen är att det varierar, och vilka algoritmer som Google för tillfället använder sig av är det mycket få som vet. Men generellt kan sägas att Google ständigt söker igenom nätet och sorterar, indexerar, innehållet. Detta gör sökmotorn genom att titta på vad sidan har för titel, beskrivning och metadata. Man tittar också på hur många länkar som pekar till sidan, samt hur mycket och kvalitativt innehåll en sida har. En sida som nyligen är uppdaterad rankas högre än en där innehållet inte uppdaterats på länge. Att en sida rankade högt på Google för ett par månader sedan innebär alltså inte att den ligger högt idag.

Mer trafik ökar omsättningen

Sökmotoroptimering är att anpassa sin sidas innehåll utifrån dessa parametrar. Målet är att få fler kunder att hitta din hemsida genom att få den att hamna högt i Googles sökresultat för vissa sökord. För ett städföretag kan det till exempel vara ”hemstädning”, ”flyttstädning” eller liknande. Det gäller att hitta de ord som folk verkligen använder när de är ute efter att köpa en städtjänst. Bara ”städtips”, ”städa toan” och liknande är alltså mindre troliga att ge resultat än ”hjälp med flyttstädning”, ”städabonnemang” och liknande.

Om du lyckas fylla din sida med innehåll som Google anser vara relevant för sökordet, så kommer du att klättra på rankingen och du kommer att få fler kunder. Tänk på hur du själv använder Google. Du söker efter något, och hittar du det du letar efter på första sidan så är det säkert sällan du bläddrar vidare nedåt i sökresultaten. Företag som rankar högt på Google får mer trafik till sina sidor och, dessutom trafik från kunder som verkligen är redo att köpa en tjänst.

10 May 2019