Hur kan man använda miljövänlig rengöring

Miljövänlig rengöring - vågar man välja det? Blir det lika bra resultat utan miljöfarliga kemikalier? Vi berättar om hur man kan rengöra utan miljöpåverkan.

Längs hyllorna i en vanlig affär står en mängd produkter i färgglada förpackningar. Alla lovar mycket - att de är supereffektiva och att alla fläckar försvinner. Det är klart att det lockar. Den enkla vägen. Men faktum är att det inte behöver vara svårare om man väljer produkter med mindre eller ingen miljöpåverkan. Idag finns det en hel del medel som är märkta med olika miljösymboler. De är ofta lite mindre anspråkslösa och inte lika färgglada. Men många gånger är de lika effektiva. Det kan vara diskmedel, tvättmedel och rengöringsmedel som dessutom är förpackade på ett skonsammare sätt. Många kedjor på nätet är specialiserade på miljövänliga produkter och har valt ut bra och hållbara medel till sitt sortiment. Prova exempelvis galltvål på svårare fläckar och tvätta sedan i maskin med tvättnötter. Tvättnötter innehåller ett tvålämne som frigörs vid tvätt. De här produkterna är från naturen och biologiskt nedbrytbara.

En glad kvinna

Hur gjorde man förr?

Ibland tänker man att allt är bättre idag. Utvecklingen går framåt, nya landvinningar, nya uppfinningar, och effektivare metoder. I många fall stämmer det. Men på en del områden har utvecklingen gått ut över vår livsmiljö. Till exempel när starka miljöfarliga kemikalier används för att effektivt rengöra våra hem, våra kläder, bilar och annat. En tankevurpa är att man faktiskt var lika mån förr och hade samma krav på renhet som vi har idag. De var uppfinningsrika redan då. Man använde ofta ingredienser från naturen, förädlade dem och de fungerar än idag. Såpa, björkaska och hemgjorda tvålar.

Blir det lika rent som med “vanliga rengöringsmedel”?

Många frågar sig hur rent det blir med miljövänliga alternativ. Svaret blir faktiskt att det blir lika rent. I alla utrymmen där man använder kemikalier av olika slag, går det precis lika bra med vanlig såpa, utvunnen av tallolja eller linolja. I badrum, kök och andra utrymmen fungerar det utmärkt. Doftar gott gör det också. Kalkavlagringar kan man testa att ta bort med citron. Syran i citronen löser upp kalken och fungerar lika bra som starkare kemikalier. Bikarbonat, eller bakpulver kan användas till all möjlig rengöring. Till exempel av spisen i köket. Man kan också välja material som inte kräver starka kemikalier för att bli rena. Rena naturmaterial, blir som regel helt rena med miljövänlig rengöring. När det gäller kläder kan man gärna vädra mer, än att tvätta ofta.

11 Feb 2020