Hur prylbantar man? Våra bästa tips

Hur prylbantar man? Våra bästa tips kommer att ge dig svaren på frågan och förhoppningsvis så kommer de att leda till en avsevärt mycket luftigare garderob, ett garage där du faktiskt kan hitta det du söker och ett hem där var sak har sin plats.

Vi äger för mycket saker. Det är inget påstående, det är ett rent faktum. Och, det värsta är att vi hela tiden köper nya saker och att vi därigenom också får bostäder som är överfulla, förråd som måste stängas med våld, garderober som är svåra att hitta i - och som samtidigt, på något mystiskt sätt, har fel kläder - och garage där bilen inte får plats. Kort sagt: i väst har vi en tydlig överkonsumtion och den måste begränsas. Detta av den enkla anledningen att den livsstilen sliter enormt mycket på miljön och bidrar - i allra högsta grad - till det klimathot som hänger som ett skynke ovanför våra huvuden.

Rent och prydligt vid fönster

Att vi har för mycket saker kan inte enbart förklaras av vår förmåga att öppna plånboken och köpa en massa prylar. Nej, vissa saker behöver vi också - det ska vi inte glömma. Det är kombinationen av att vi köper och samtidigt har svårt att slänga ut det vi inte använder som är problemet. Det senare ska vi försöka råda bot på här. Vi ska nämligen lära dig hur man prylbantar och visa vilka fördelar som finns med detta.

Så här prylbantar du

Dags att rensa ut i hemmet och få lite mer rymd? Vi visar hur du kommer igång genom några snabba tips som ser ut som följer:

  • Börja i rätt ände: Det kan innebära viss sorg att rensa ut bland sina saker. En del prylar kan ha ett emotionellt värde som gör processen svårare. Vår erfarenhet säger att man därför ska börja med det område man vet sällan löper någon risk att gråten stockar sig i halsen. Undvik barnens garderob till en början alltså. Vad sägs om att rensa ur garaget istället eller varför inte ta ett rejält tag om din egen garderob?
  • S-S-S-S. Fyra ess är nästan oslagbart i poker och fyra S inom prylbanting är lika svårt att rå på. Bokstaven S står i detta sammanhang för: Släng. Spara. Skänka. Sälja. Kort sagt: du behöver organisera upp och avgöra vad som ska hamna vart. En hög ska du skänka bort, en annan ska du sälja, en tredje ska du slänga - återvinna! - och en fjärde ska du spara. Försök att utgå från att spara-högen ska vara minst. Tänk även på hur lätt det är att bli av med saker och prylar idag. Du kan använda Blocket, du kan använda dig av KBS på Facebook och du kan ringa exempelvis Myrorna för hämtning av tyngre saker. Det här kan dessutom ge dig lite extra klirr i kassan. Det finns alltid någon som både vill ha - och behöver! - de saker du inte använder.
  • Rensa rätt. En nyckel till en lyckad prylbantning är att tänka utanför boxen. Behöver du verkligen en möbel för tvn och en möbel för förvaring av olika saker? Går det inte att kombinera dessa olika möbler på något sätt? Börjar man tänka på det här sättet så brukar ganska mycket möbler försvinna och det minimalistiska sättet att inreda tar vid.
  • Var osentimental. Som sagt, det kan vara tufft att skiljas från vissa saker - och en del kan vara omöjliga att slänga. Här får man svälja gråten och tänka på att någon annan kommer att vara i behov av saken/plagget/prylen i fråga. Ta gärna hjälp av en god vän eller av din partnet. Minnen sitter inte i sakerna, de finns inom dig. Du kanske kan fotografera vissa saker och skriva något fint på baksidan av fotot istället för att ha kvar saken rent fysiskt?
  • Låt behovet styra. Allvarligt talat - hur ofta använder du skorna, hur ofta lyssnar du på skivorna, hur ofta använder du den där klockan på nattduksbordet? Låt dina faktiska behov vara domare och välja vad som ska stanna och vad som ska rensas ut.
  • Förvaring - en ickefråga. Smart förvaring, så löser du förvaringen i hallen, så förvarar du dina saker och så vidare. Ordet förvaring är ytterst gångbart idag, men få tänker på att man kanske inte behöver fästa lika stor vikt på den frågan om man rensar med jämna mellanrum. Istället för att köpa smarta - dyra - lösningar för förvaring på IKEA så kanske det är lättare att plocka bort kläder och saker så att allt viktigt och väsentligt får plats? Som sagt, tänk lite utanför boxen och du har mycket att vinna. Både för trivseln och rent ekonomiskt. Lycka till!

Företag som behöver rensa upp på liknande vis kan antlita en professionel aktör som http://www.inventia.se

3 Sep 2019