Hur ska ett företag kunna växa med kvalité?

När det är högkonjunktur så går det brastädare för många företag. Kunderna tjänar pengar, investerar mer och köper därmed fler tjänster. Antalet förfrågningar växer och företaget expanderar. En fälla som många fastnar i är att man inte vill tacka nej till uppdrag utan väljer att växa fort. Kvalitén blir lidande, kunderna missnöjda, uppdrag behöver göras om och förlusterna hopar sig. Hur kan man då göra för att växa med kvalité? Här kommer vi att gå igenom några vanliga tillvägagångsätt för en framgångsrik städfirma som växer stadigt och håller på kvalitén.

Anlita underkonsulter

En städfirma i Stockholm har fördelen att inte vara ensamma. Även om konkurrensen är stor så är också utbudet på städföretag stort vilket gör att det nästan alltid är någon som går utan jobb. Om man får in ett nytt stort uppdrag som man inte har personal till själv så kan då välja att leja ut uppdraget till en underkonsult. För den som är noggrann med vilka samarbetspartners den väljer så kan den här strategin vara ett lönsamt alternativ till att anställa egna städare.

Rekrytering som en ständigt pågående process

Utmaningen för den som växer mycket är att när personal slutar så måste man anställa dubbelt så många. En för att ersätta den gamla städaren och ytterligare en för att möta upp de nya uppdragen. Den städfirma som växer så det knakar gör rätt i att leta efter ny personal oavsett om det för tillfället behövs eller inte. För eller senare är det någon i personalen som köper hus och flyttar från ena delen av stan till den andra och väljer att byta jobb.

Kvalitetssäkring en del av vardagen

Hela utmaningen med att växa som företag är att behålla kvalitén i arbetet. Just för en städfirma är det extra viktigt eftersom en slarvigt städad lägenhet inte kan döljas, kunderna ser direkt om jobbet är bra gjort eller inte. För den som växer så behöver kvalitetssäkring av arbetet vara integrerat i de vardagliga rutinerna. Även om en städare har gjort ett gediget arbete under flera veckors tid så kan saker förändras och människor börja slarva.

Våga säga nej till uppdrag

Bland det viktigaste man måste göra för att klara av att växa utan kvalitetsförluster är trots allt att säga nej till uppdrag. Även om det är tufft att tacka nej till en bra affär så är det bättre än att tacka ja för att sen inte kunna leverera. Stockholm är en stor stad och kunderna många, så länge som man behåller ett gott rykte så kommer nya affärer att komma. För ett städföretag så är ryktet en av de bästa marknadskanalerna, så länge som det sägs bra saker och inte tvärt om.

20 Jan 2019