Nu får du dra av på Rut – för hela flytten

Visste du om att du numera får dra av hela flytten om du anlitar en flyttfirma? Förut var det bara mönhligt att dra av på Rut-avdragen för själva flyttstädningen, men numera kan du dra av för allt som har med flytt att göra. Det är som förut, som mest 30 procent på ett år som du får dra av på Rut. I början av året, vet du kanske inte hur mycket som du kommer att dra av under hela året. Många ser därför till att dra av så mycket som halva priset, och ju mer du använder dig av så kallade Rut-tjänster, desto mindre blir summan som du kan dra av, i slutet av året. Räknar du på en tjänst som ingår i Rut-advragen som du kan dra av skatten på, så får du inte dra av mer än 25.000 kronor, om du är under 65 år, vill säga. Är du över det, får du dra av så mycket som upp till 50.000 under hela året.

Dessa tjänster får du dra av på Rut

Till de tjänster som du kan dra av på Rut-avdragen är trädgårdsarbete, barnpassning, men inte läxläsning. Det ingår personliga tjänster, liknande hemtjänstens ärenden som man kan få gjorda på stan. Det ingår reparationer av vitvaror och allt som har med IT att göra. Du kan be någon tvätta åt dig bland annat och så kan du be ett företag städa hemma hos dig. Hit hör den viktiga flyttstädningen, som du alltså får dra av på Rut-avdragen. Dessutom om det är så att fler är involverade i flytten, till exempel du och din sambo eller make/maka, får ni båda dra av på samma tjänst, om ni flyttar båda två ur bostaden. Förut var man tvungen att bo i en bostadsrättslägenhet för att få dra av på Rot och Rut, men när det bland annat kommer till bland annat flyttjänster räcker det med att ni bor i en hyresgästlägenhet. Det som gäller vid Rut-avdraget. Det som är viktigt är att ni som drar av på Rut-avdraget, måste vara över 18 år, betala för tjänsten och vara de som berörs av tjänsten, alltså vara involverade i flytten.

Så ska det städas vid flyttstädningen

Enkelt förklarat ska det ju rengöras från golv till tak när man flyttar ur en lägenhet, villa eller radhus. Det ska helt enkelt inte synas att ni har bott i bostaden innan nästa ska flytta in i den. Här gäller det att kontrollea att den städfirma som ni funderar på att anlita, städar enligt Mäklarsamfundets städregler, eller till hyresvärden är nöjd med städningen. De välvilliga bolagen har nöjd-kund-garanti och ser till att åka iväg och städa en gång till, tills hyresvärd eller nästa boende är nöjd. Läs mer här.

10 Jan 2019