RUT-tjänsterna ökar

Nu kommer siffrorna som talar om hur vi har använt oss av städfirmor, snöskottning, renoveringar och byggtjänster för förra året. Och det ser ut som att vi gjorde ett riktigt rekordår vad gäller användning av RUT-tjänster, samtidigt som vi har dragit ner på ROT-tjänster. Vi ser en ökning av användningen av RUT-tjänster av med 25 procent jämfört med året innan (2016).

Dels anlitar vi fler tjänster inom hemstädnings, dels omfattar fler tjänster, såsom flyttjänster, IT-tjänster och trädgårdsarbete i det vi får dra av som RUT-tjänster. Vi anlitade färre ROT-tjänster i och med att vi fick möjlighet att dra av mindre summa än förut. Minskningen ligger på cirka 2 miljarder kronor förra året.

Anlitade ROT-tjänsterna har gått ned

Det var 2016 som möjligheterna att dra av arbetskostnaderna  för ROT-tjänster sänktes från 50 procent till 30 procent. Konsekvensen av det märktes direkt, menar de på Skatteverket. Där tror de inte att de stora byggena har haft någon förändring på ROT-avdragen, däremot lär de mindre omfattande tjänsterna ha påverkats av färre ROT-avdrag.

Hemstädning mest anlitade RUT-tjänsten

Det har blivit allt mer populärt att anlita hemstädning, vilket inte är så konstigt. Det är mycket vi ska hinna på dygnets 24 timmar. Arbetar man och har barn, finns knappt tiden över för att hålla sitt hem rent och städat. Dessutom ingår fler tjänster än någonsin i det som ingår i RUT-avdraget. RUT är en förkortning för rengöring, underhåll och tvätt. En privatperson kan alltså anlita någon som utför städning, barnpassning och trädgårdsarbete och dra kostnaderna för tjänsten på sin inkomstskatt. E

fter förra året ingår tjänster som innebär reparation och underhåll av vitvaror (kyl, frys, disk- och tvättmaskin) i sitt hem. Reparationerna gäller även mikrougn, köksfläkt och spiskåpa, torkskåp, mangel och torktumlare. Föräldrar kan även få dra av för barnpassning, flyttstädning, snöskottning. Den som passar barnen får endast göra det under cirka 10 procent av barnpassningstillfället, göra mat, arrangera barnkalas, hämta och lämna barn på skola, dagis och fritis.

Du kan även anlita snöskottning för RUT

Man får även dra av för snöskottning, på gårdsplaner, uppfarter och på taket, men då får snöskottaren inte skotta på andra ytor, som ägs gemensamt av till exempel en bostadsrättsförening utan det ska endast skottas på den yta som anlitaren äger. Det gör att fler kan få hjälp när det snöar i vårt avlånga land just nu. Bor du i Stockholm kan du anlita professionella snöskottare. Googla bara snöskottning Stockholm så får du förslag på flera firmor som klarar av snöskottning och att göra det på ett säkert sätt.

28 Feb 2018