Så bör hemtjänsten städa bostaden

Det klagas mycket på hemtjänsten numera. Många tänker att de som kommer från hemtjänsten, inte har så många andra att gå hem till och hjälpa. Tyvärr kan det hända att hemtjänsten har väldigt mycket att göra och har många att ta hand om. Det gör att de inte kan vara så länge på varje vårdmottagare, som de kanske borde vara. Många som bor hemma, är sjuka eller skröpliga och klarar sig inte hemma själva. I värsta fall hinner inte hemtjänsten med det som de egentligen borde göra. Ibland kan de hinna med det som de ska hinna med och det är då tillfredsställande både för den som arbetar inom hemtjänsten och för dem som är vårdmottagare.

Detta borde en hemtjänst hinna göra hos var och en

  • Göra kaffe och socialisera
  • Diska
  • Handla mat en gång i veckan och tillaga den
  • Städa undan i kök och badrum
  • Hjälpa vårdmottagare med förberedelser med middag
  • Tvätta och vika tvätt

Om alla som arbetar inom hemtjänsten hann med detta hos var och en, skulle både patienter och de inom hemtjänsten skulle både vårdmottagare och personalen vara nöjda. Det som är viktigt, men som sällan hinns med, är att de som bor hemma får sällskap. Man bör sätta sig ner och prata med vårdmottagarna. Detta är mycket viktigt då personalen på så sätt får den information som är viktig för vårdmottagare. Får personalen rätt information, kan hemtjänsten anpassa sin tjänst efter vad vårdmottagaren behöver.

En gång i månaden bör bostaden storstädas

Kök och badrum bör städas regelbundet när hemtjänsten är hemma hos de boende. Det innebär att personalen tar hand om disk, rengöring av diskbänk, spis, vägg och arbetsbänk. I badrummet bör personalen rengöra handfat, toalettstol och badkar. En gång i månaden bör personalen storstäda hela bostaden. Då kan det hända att personalen inte hinner handla mat, då bör någon annan i personalen utföra de tjänsterna. Är man fler den gång i månaden som bostaden ska städas, hinner vårdmottagaren får sin behov tillfredsställda. När man storstädar bör bostadens fönster tvättas. Vardagsrum och sovrum särskilt rengöras, lakan och alla bordsdukar tvättas. Kök och badrum blir rengjorda, golv och väggar blir rengjorda. Allt i bostaden blir då rengjort. Golven blir moppade och bonade om de är av trä. Dessutom bör vårdmottagaren få all tvätt ren och vikt den dagen. Då bör hemtjänsten hinna med allt annat de andra dagarna om vårdmottagaren får en storstädning en gång i månaden.

2 Sep 2019