Så kan du göra när du måste flyttstäda

Ska du flytta? Det är många delar som ska passa ihop när man flyttar. Ofta bildar de olika delarna ett liknande dominospel som måste passa in i varandra när man ska utföra alla olika delar i flytten. Faller då den ena delen, brukar nästa del falla, och nästa och nästa. Därför är alla delarna i en flytt viktiga. Först måste man ju bestämma vart man ska flytta. Utan den delen är ju resten ganska meningslöst. Försök tänka mer på vad du vill flytta TILL än vad du vill flytta FRÅN. Det brukar hjälpa om man har svårt för att bestämma sig.

Så ser hela kedjan av händelser ut när du ska flytta

När du väl har ordnat den saken startar hela flyttkedjan. Se till att boka flyttbil eller flyttfirma. Det är absolut det första du bör åtgärda innan något annat. Som du kanske vet, är det en huggsexa att få en flyttbil eller en flyttfirma just det datum som du vill flytta. Det är nämligen så många andra som också vill flytta det datumet. Just därför brukar uthyrningsföretaget erbjuda lägre priser om man kan tänka sig flytta i mitten av månaden i stället för i början eller slutet, eftersom "alla" vill flytta då.

1. Köp eller hyr packlådor

Det lönar sig alltid att se till att man har riktiga flyttlådor när man ska packa sina saker. De lådor som säljs eller hyrs ut som packlådor har en annan konstruktion som håller när man packar saker i dem. Glöm bananlådor och liknande. De är inte bra och håller inte för att flytta saker i.

2. Packa, släng eller sälj

När det sedan är dags att packa, påbörjas oftast en process när man måste ta ställning till om man vill ha med de saker man har, vill slänga det eller skänka eller sälja det. Den som är disciplinerad, gör detta regelbundet. Alla vi andra gör det när man måste, vilket oftast blir när det är dags att flytta. Alla borde flytta vart femte år då man går igenom alla saker som man äger och stälelr sig frågan om man verkligen använder det man har, eller om man borde slänga det, skänka bort det eller sälja det. Detta är bland det bästa man kan göra i samband med en flytt.

3. Töm bostaden

När man sedan har packat sina saker, slängt eller skänkt bort eller sålt det, är det så dags att tömma hela bostaden. Stänga av kyl och frys, tömma skafferi, tömma garage och förråd. Och slänga allt som inte ska vara där. Se till att allt blir tömt.

4. Flyttstäda

När så allt är tömt kommer den viktiga flyttstädningen. Då ska precis allt städas ur; alla skåp och luckor i köket ska rengöras inuti, utanpå och ovanpå. Kyl och frys ska rengöras inuti och utanpå, liksom spis, mikro och ugn. Köksfläkten måste tas i sär och delarna diskas. Fönster ska putsas, liksom alla lister; golv- och fönster- och dörrlister, alla element, toastol, handfat, badkar, dusch, alla väggar, innertak och garderober. Allt ska rengöras.

5. Packa upp

När sedan allt det är gjort är man oftast helt slut, men då återstår uppackningen, möbleringen och införskaffandet av sådant som saknas och som man behöver.

Behöver du hjälp med till exempel flyttstädningen i Bromma, kan du fortsätta läsa här: flyttstädningbromma.net.

5 Oct 2018