Så kan du hitta hemstädning i Stockholm

Om du behöver en regelbunden städning i Stockholm, så kan man anlita en städfirma som kommer och utför den städningen åt en i ens bostad. Det finns kring 50-70 städfirmor som erbjuder hemstädning åt privatpersoner i Stockholm. Vilken ska man välja för att det ska bli bra?

Finns det många att välja mellan så vill man ju välja den som är bäst och vars arbete som man blir nöjd med. På förhand är det ganska svårt att veta vilka städare som är bra nog för att sköta om ens hemstädning.

Vilka kriterier är viktiga

Ska man välja någon som är duktig och pålitlig, bör man välja för det första någon som har F-skattsedel, annars blir Rut-avdraget ogiltigt. Sedan bör man välja någon som har goda referenser. Det är ju städare som ska komma hem till en och städa bland alla ens saker. Då kan man vilja veta att det är pålitliga människor som man släpper in till ens hem. De bör kriva under sekretessavtal, om att inte föra vidare det som de får reda på om en, var man bor, vilka privata ägodelar som man har och så vidare. Det är därför som referenser är viktiga.

Vad kostar det?

Vissa städföretag tar betalt per kvadratmeter. Det är ju stor skillnad på att arbeta i en bostad som är endast 50 kvadratmeter, och en som är närmare 200 kvadratmeter. Andra städbolag tar betalt för antal timmar som det tar att städa. Det brukar jämna ut sig, men vissa kunder kanske ogillar tanken på att städföretaget tar betalt per timme, då de inte vet hur snabbt städarna städar. Om det tara 4 timmar för en städare att städa 50 kvadrat, och 8 timmar för samma yta, kan det kännas orättvist att anlita den som tar på sig 8 timmar att städa 50 kvadratmeter. Å andra sidan kan den bostad som bara är på 50 kvadratmeter vara mycket smutsig och ta oerhört lång tid att städa, medan den bostad som är 200 kvadratmeter stor, vara lätt att städa, med få möbler och stora utrymmen, få prydnadssaker och inte mycket som måste dammas.

Man kan dock gått och väl räkna med att en medelstor bostad på 100 kvadratmeter, som ska städas en gång i veckan kan kostar någonting kring 3.000 kronor. Och att Rut-avdraget kan dra av en tusenlapp av hela priset. Då betalar du kring 2.000 kronor i månaden för en hemstädning i Stockholm.

10 Nov 2019