Så rengör du ugnen

Har du också upplevt att fläckarna i ugnen är speciellt envisa? Av outgrundliga anledningar tenderar vi att glömma att rengöra ugnen. Den blir lätt mycket smutsig just därför. Den glöms också lätt bort när det är dags att städa köket. Då kan man ta en städdag, som man börjar med att rengöra ugnen, så är det gjort och man behöver inte glömma bort att rengöra den.

Här är vi måna om att använda miljövänliga rengöringsmedel, därför rekommenderar vi egentligen endast grön såpa och miljövänligt diskmedel. Såpan kan du använda till mer än det vi använder det till traditionellt sett. Prova att använda den till både ugn, spis, kylskåp och frys.

Så rengör du ugnen med såpa

Använd koncentrerad såpa till ugnen för bästa resultat. Ta först loss alla galler som går att ta bort. Smörj sedan hela ugnen med såpan. Höj värmen till 100 grader i 15 minuter. Låt sedan ugnen svalna så du inte bränner dig. Torka sedan rent hela ugnen med en ren trasa. Upptäcker du trots behandlingen med såpa, någon fläck kan du använda en stålull och gnugga bort fläcken. Diska sedan på vanligt sätt alla galler och plåtar innan du sätter tillbaka gallren i ugnen. Ta en skruvmejsel och dela på ugnsluckan så att du kommer åt att rengöra mellan luckans delar. Gör en blandning av såpa och vatten och spruta blandningen mellan ungsluckans delar. Ta sedan en mjuk svamp och rengöra mellan luckan. Torka sedan rent med en ren trasa. Gör likadant på luckans in- och sedan på utsidan.

Så rengör du resten av köket med såpa

Spruta såpablandningen på spisen. Ta sedan en mjuk svamp och rengör hela spisen. Upptäcker du fläckar som inte vill gå bort, ta lite stålull och gnugga bort fläckarna som är kvar. Spruta  såpablandningen på diskbänk och i diskho. Rengör sedan med svampen både på diskbänken och diskhon. Gör likadant på köksskåpsdörrar och luckor; spruta såpablandningen och rengör med en mjuk svamp. Torka sedan med en ren trasa torrt alla köksskåp och luckor. Gör likadant med matbord, köksfläkt, fönsterbräda, element och kylskåpsdörr och frysdörr.

Såpa räcker gott och väl även vid flyttstädning

Såpa kan du använda egentligen till all slags tvätt och städning, även den viktiga flyttstädningen. Är det extra smutsigt använder du helt enkelt koncentrerad såpa. Är det extra smutsigt, låter du en såpablandning dra på fläcken och gnugga efteråt med koncentrerad såpa och stålull, eller svamp. Det är alltmer viktigt för städföretagen att använda sig av miljövänliga rengöringsmedel, även vis flyttstädning. Läs mer om ett sådant städföretag som utför flyttstädning i Gävle på: http://www.flyttstädninggävle.se.

17 Aug 2018