Så snabbt kan man städa en butik

Hur snabbt det går att städa en butik, beror ju förstås på hur stor själva butiken är och hur många diskar och hyllor som det finns. Och hur många städare det är som kommer och städar en butik. Säg att det är en 100 kvadratmeter stor butik, med ganska många hyllor och diskar, en vanlig mataffär. Om det är en 100 kvadratmeter stor affär plus ett rum som personalen behöver använda där de kan gå undan och äta lunch och vila, och att det är två städare som kommer och städar, då kan det gå på en och en halv timme.

Så här bör städarna göra då:

  • Först går en av städarna och torkar rent på hyllor och diskar.
  • Sedan går den andra med en mopp först och ser till så att det mesta av skräp som kan ligga på golvet kommer bort. Det bör ta en knappt timme.
  • Sedan bör den ena städaren gå med en skurmaskin som skurar rent golvet.
  • Den andra som inte går med skurmaskinen, kan då gå in i personalrummet och torka rent på diskbänk, i mikrovågsugn och ta golvet med en mopp.
  • Sedan bör städaren gå in i personalens toalett och torka rent handfat och toalett.
  • Till sist bör städaren moppa golvet i toaletten.

Sedan bör städarna vara klara. Allt det arbetet bör gå på mellan en och en halv timme till två timmar, beroende på hur snabba de är.

Säg att det tar två timmar att städa klart, och att de har börjat städa klockan 7 på morgonen. Då bör klockan vara 9 när de är klara. Då är det dags för dem att ta en kort rast och sedan bege sig till nästa butik. Är nästa butik ingefär lika stor, tar det väl dem 2 timmar på nytt, vilket innebär att de kan hinna med 4 butiker under en dag.

Man kan låta städarna byta arbete

Så bör de hinna med både raster och lunch och ta sig mellan affärerna. Är affärerna i en liten stad, så är avstånden inte långa. Det kan ju vara lite enahanda att göra samma saker varje dag. Då kan man fördela arbetet så att städarna kan få göra lite olika saker var tredje vecka. Då kan de få utföra en storstädning var tredje vecka och dessutom tvätta fönster. Har man då en personal med 20 städare och alla jobbar två och två, kan man låta dem gå på ett städschema som förändras var tredje vecka. Här kan du läsa mer om butiksstädning i Stockholm.

18 Mar 2019