Så städar du badrummet

Badrumsstädning kräver goda kunskaper för att det verkligen ska bli rent och hygieniskt. Här kommer några tips som gör städningen effektiv.

Städa uppifrån och ner och i en riktning. Så brukar råden vara när man får tips om hur man ska städa effektivt. Det är en sanning med modifikation när det kommer till badrum. I badrummet är det viktigt att förbehandla vissa delar innan man utför den slutliga städningen.

Exempelvis i toalettstolen bör man förbehandla med rengöringsmedel innan man borstar ur och spolar. Duschväggar med kalkangrepp kan sprayas med kalklösande rengöringsmedel, till exempel baserat på citronsyra. Även tvättstället blir snabbare rent om man sprayar det med ett liknande rengöringsmedel innan man skrubbar av det med en tvättsvamp, men det behöver inte vara lika koncentrerat eftersom det inte brukar vara lika mycket kalk där som på en duschvägg.

Hela arbetsgången för att rengöra ett badrum ser ut som följande:

  • Förbehandla duschväggar, duschkabin och/eller badkar med kalklösande medel. Kom även ihåg kranar och duschslangar samt handfatet.
  • Häll rengöringsmedel i toalettstol och eventuell bidé.
  • Dammtorka badrummet uppifrån och ner.
  • Dammsug eller sopa golvet för att få bort hår, smuts och damm.
  • Torka av badrumsmöbler med en fuktig trasa.
  • Rengör det förbehandlade badrumsporslinet, först med borste inuti toalettstolen och sedan med tvättsvamp/mikrofiberduk.
  • Rengör dusch och/eller badkar och spola av medlet noga innan de torkas av.
  • Rengör speglar och andra blanka ytor.
  • Avsluta med att våttorka golvet från bortre hörnet ut mot dörren.

En sak som är oerhört viktig för hygienen i badrummet är att aldrig använda samma tvättsvampar och trasor till toalettstolen som till de övriga ytorna. Se till att ha separata trasor och svampar till de olika ytorna. Ett smart tips är att använda dig av en viss färg till samma yta så att du håller ordning på redskapen.

Tvätta trasorna omedelbart efter att du har städat för att bli av med bakterier och smuts.

Är du osäker på om du verkligen får det riktigt rent eller har du ingrodd kalk och smuts som du inte får bukt med kan det vara bra att anlita professionell hjälp för att göra en ordentlig grovstädning i badrummet. Eller varför inte boka in veckostädning där du får hjälp med att rengöra badrummet professionellt varje vecka.

28 Sep 2017