Sådan städning behöver BRF:er

I Stockholm finns det nästan en halv miljon som bor i någon bostadsrättsförening (BRF). Nästan hälften av stockholmarna bor i en BRF. Det gör att BRF:er är en stor aktör inom fastighet och fastighetsförvaltning. De behöver allt från snöskottning, gräsklippning och trappstädning till VVS-montörer (rörmokare som rycker ut vid vattenolyckor) och elektriker. Det är många saker som ska tas om hand i en BRF. Överhuvudtaget är det mycket att sköta om i en fastighet och alla medlemmar äger ju tillsammans sjävla fastigheten.

Anställa en personalstyrka i BRF

En del BRF:er anställer egen personal som då tar hand om fastighetsförvaltningen, så som snöskottning, trädgårdsskötsel, gräsklippning och så vidare. Det är relativt dyrt att anställa en hel kår som tar hand om allt som har med fastigheten att göra. Då bör man ge de anställda vettiga anställningsvillkor med kollektivavtal, tjänstepension och sjukersättningar. Som arbetsgivare betalar man då självfallet arbetsgivaravgifter et cetera. På så sätt är det en ganska stor utgiftspost att agera arbetsgivare för en personal som är anställd enbart för att sköta fastigheten.

Anlita tjänster för fastighetsförvaltningen

Vill man inte bli arbetsgivare, kan man i stället endast anlita tjänsterna för allt det som personalen tar hand om i fastigheten; snöskottning, gräsklippning och städningen. Då betalar man och redovisar utgifterna som kostnader i stället för att agera som arbetsgivare. Då betalar företaget som agerar som bemanningsföretag i stället och betalar sina egna arbetsgivaravgifter och allt som följer med det. På så sätt kommer BRF:erna undand med lägre kostnader per månad.

Anlita städtjänster

Det finns i runda tal cirka 1.300 städfirmor som kan erbjuda städning just till BRF:er. Det är ganska många och det kan vara svårt att veta vilken av dem som man ska välja. Det bästa är att ta kontakt med städfirmorna själva och be om offert och referenser. Googla till exempel "trappstädning Stockholm" för att få några förslag på städfirmor som erbjuder dessa. Det för urvalet lite mindre.

Kontrollera referenser på städfirmorna

När du sedan har fått några referenser och har kontrollerat med dem att du anlitar en firma med noggranna städare, är det sedan bara att gå vidare och be dem till exempel om en provstädning. Då kan ni komma överens om priset för den provstädningen. Många städfirmor erbjuder sig nämligen göra detta, då de har förståelse för hur svårt det kan vara att välja bland så många som 1.300 stäfirmor i Stockholm. Här kan du läsa mer om en sådan städfirma som tar på sig att ansvara för trappstädning i Stockholm: http://www.stockholmtrappstädning.se.

22 Oct 2018