Smutsen – som sällan städas bort

Städar du ditt hem själv ehemstädning, städmaterialller köper du in hemstädning? Oavsett så finns det vissa platser i hemmet som väldigt sällan blir städat. Platser som kanske borde städas oftare. Den lokala E-tidningen i Uppsala, 24Uppsala.se, listade ett par riktigt smutsiga (och ofta glömda) platser i hemmet som borde utsättas för hemstädning mer regelbundet. Vi presenterar några av dessa – och lägger till några.

Att beställa in hemstädning från ett städföretag bli vanligare år från år. Många gör det för att det är så bekvämt och tidsbesparande. Andra gör det för att man vill få det lite extra fint. Det är lätt att tro att städpersonalen verkligen ”städar överallt” men så är inte fallet. Oavsett om du städar själv eller hyr in städhjälp så kommer vissa ställen bli ”ostädade”. I alla fall så länge du inte bestämmer dig för att fokusera på dem.

Glöm inte att rengöra fjärrkontrollen

Hur ofta gör du exempelvis ren fjärrkontrollen? Det är den första punkten som listas på 24Uppsala.se och det är lätt att förstå varför. Med fingrarna fulla av chipsfett trycker vi på knapparna – som nästan aldrig torkas av. Ta alltid ur batterierna när den ska torkas av och gör detta med en fuktig trasa (inte blöt) som har lite diskmedel. Det tar inte många minuter – men får bort många bakterier och fettavlagringar.

Här bör även tangentbordet nämnas. Det gäller inte minst om du ofta sitter och äter vid datorn eller om ni är många som har samma dator. Vid en stationär dator är det bara att lyfta på tangentbordet och skaka det upp och ned för att se att det är en ”smulfångare”. Har du katt som tycker om att ligga vid tangentbordet när du jobbar så kommer du även hitta mängder av katthår mellan tangenterna. Mer information om hemstädning. 

Diskmaskiner kan sprida smuts i stället för att rengöra

Sen kommer man till maskinerna som gör rent, diskmaskinen och tvättmaskinen. De arbetar för att göra rent – men hur ofta rengörs dem? Planera in att rengöra silen i diskmaskinen varje gång ni har veckostädning eller hör med städfirman som genomför hemstädning om detta kan ingå i deras rutin. Här finns det däremot skillnader mellan städbolagen. En del har fasta rutiner och håller sig enbart inom dessa. Detta då de anser att det blir för svårt att anpassa städningen helt efter varje kund. Andra genomför hemstädning helt efter kundernas behov och efterfrågan. Därmed kan man lättare anpassa tillfället så att det blir rent överallt.

Ytterligare en smutssamlare är lister och karmar. De finns kring golvet och kring dörrar. Det behöver bara dammas av – om det sker ofta. Men det är sällan dessa rengörs på en veckostädning. Om man väntar till stora vår- eller höststädningen så kommer det bli svårare att rengöra dem då det kan bildats fläckar, fettavlagringar och liknande.

Källa och grundkälla: Det var gratistidningen Metro som först publicerade en artikel om dessa gömda smutsställen. Denna artikel refererade sedan tidningen 24Uppsala.se till när de publicerade sina tips. Artikeln ovan är därmed en mix av dessa artiklar med inslag av ytterligare tips.

3 Mar 2019