Storstädning? Så här gör du

Ibland kan det vara svårt att hitta tiden som det krävs att städa. Har man fullt upp på sitt jobb, kan situationen hemma bli svår att hinna med. Antingen bör man städa varje dag lite grann, eller göra en storstädning en gång i månaden. Om det är länge sedan som man städade hemma kan det vara läge att göra en riktig storstädning. Är det svårt att veta i vilken ända man ska börja? Då kommer här några handfast tips på hur man kan börja.

1. Dags för att rengöra fönster? Du kommer att behöva en bra fönsterskrapa. De bästa är de i gummi. Du behöver en hink med vatten plus diskmedel eller såpa. Doppa först en mjuk svamp i hinken med vatten och rengöringsmedel. Rengör sedan fönster noggrant. Ta sedan fönsterskrapan och dra omlott på fönstret så att det inte blir ränder kvar av vattnet. Gör om det några gånger tills dina fönster är helt rena.

2. Om det är ett tag sedan som du rengjorde prydnadssaker och dina bokhyllor. Det lättaste brukar vara att flytta allt och sedan torka rent med en fuktad trasa och rengöringsmedel. Sedan torkar man av alla saker som man har flyttat och sedan flyttar dem till sin plats när man har torkat av allt damm. När du rengör TV:n eller datorskärmar är det ingen bra idé att använda vatten. Använd i stället en mikrotrasa, eller om du har glasögon, då kan du använda den trasan som du använder till glasögonen.

3. Dags att byta lakan i sängen? Dra av alla lakan och lägg dem i tvättkorgen. Sedan kan du dammsuga sängarna innan du lägger på nya lakan. Damma även av kuddar och täcken innan du lägger i nya lakan. Dem kan du skaka av på balkongen. Lika bra kan du även skaka av bordsdukar från balkongen. Det är bara mattor som du absolut inte bör skaka av på balkongen om du bor i ett flerfamiljshus.

4. Dags att städa i köket? Diska först alla disk som finns på diskbänken eller i diskhon. Sedan kan du fortsätta rengöra diskbänken och kaklet invid den. Rengör även arbetsbänk och köksläkt. Rengör även spis och ugn när du ändå städar i köket.

Till sist kan det vara läge att dammsuga alla golv. När det är klart kan du ta med en golvmopp. Blanda först vatten och rengöringsmedel i en hink. Den kan du skuffa runt till du har moppat alla golv. Kom ihåg att rengöra alla golvlister inna du är helt klar. 

Var det där jobbigt? Varför inte anlita en städfirma? Här kan du läsa mer.

24 Apr 2019