Tips för att rengöra markiser av canvas

Markiser av canvas är något som används i stora delar av världen och i Sverige. Även om du går runt i en lite mindre kommun, så som Täby utanför Stockholm till exempel, är det sannolikt att du kommer se flera markiser av canvas. Fortsätter vi med Täby som exempel skulle du säkerligen se dem runt Täby Centrum, utanför restauranger och vissa butiker. Skulle du åka en bit bort från Täby och ner till Stockholm skulle du se ännu fler.

Det är dock inte bara utanför restauranger som markiser av canvas används. Det är ett mycket populärt material till markiser överlag. Canvas är ett vackert och hållbart material som kan lyfta huset, restaurangen eller trädgården rejält om rätt färger och mönster används.

Underhåll viktigt

Oavsett hur fina markiser man har är det viktigt att man underhåller dem, annars finns en risk att de tappar sin lyster och att de därmed inte ser särskilt fräscha ut längre. Sköter du underhållet rätt är det dock inte några större antal timmar som behöver läggas ner. En vanlig markis som inte är motoriserad och som fungerar felfritt bör inte kräva mer än kanske 2 timmar per år i ren omsorg.

Tipsen

Tipsen för att rengöra dina canvasmarkiser är enkla och tar inte särskilt lång tid att genomföra. Vi har sammanställt följande lista för att hjälpa dig att rengöra dina markiser på ett effektivt och skonsamt sätt.

  • Börja med en snabb avsköljning. Innan du påbörjar själva rengöringen är det bra att skölja av markiserna först. Det här görs bäst med en trädgårdsslang på lågt tryck. Syftet är helt enkelt att få bort mindre kvistar och annat skräp.

Det fungerar även med högtryckstvätt om du är mycket försiktig. Använder du högtryckstvätt ska det vara väldigt lågt tryck samtidigt som du står en bit ifrån. Har du för hårt tryck riskerar du att förstöra dukens skyddande beläggning.

  • Glöm inte undersidan. Visst är det ovansidan som syns mest – men markisernas undersida är inte att förglömma. Något som är bra att tänka på när du rengör undersidan på markiserna är att titta efter fåglar. Det är inte helt ovanligt att mindre fåglar bygger sig ett bo där. Så fort du har kollat att inga fåglar finns där kan du börja skölja med trädgårdsslangen eller, mycket försiktigt, med högtryckstvätten.
  • Använd skonsamt medel. Det är viktigt att undvika starka och frätande medel såsom mögel- eller tralltvätt. Något som rekommenderas är att helt enkelt ta ljummet vatten med tvålflingor och en mycket mjuk borste.
  • Arbeta uppifrån och ned. Börja från toppen och gå neråt när du rengör. Detta för att undvika onödiga märken och repor.

Läs mer om olika typer av markiser och skötsel av dessa här.

20 Aug 2017