Vad kostar det med flyttstädning?

Hur mycket flyttstädning kostar beror på flera faktorer. Främst beror det givetvis på hur stor yta det är som ska städas. En annan avgörande faktor är även hur lång tid städningen kommer att ta.

Sedan finns det lite mindre faktorer att ta hänsyn till. Till exempel kan det spela roll var du bor. Om du bor i Stockholm, Uppsala eller i Västervik kan priserna se lite annorlunda ut beroende på stad. I lite större städer, så som just Uppsala eller Stockholm, har man möjlighet att pressa priserna på ett helt annat sätt. Bor man i en liten stad har man kanske inte så många firmor att välja mellan.

Timpris

Timpriset för flyttstädning varierar mycket olika städfirmor emellan. Vissa firmor placerar sig oerhört lågt i timpris, ibland under hundralappen efter rutavdraget. Om så är fallet, är det troligt att städfirman inte följer kollektivavtal, betalar ut lönen svart eller hyr in billig personal från utlandet. En annan möjlighet är att lönerna är väldigt lågt pressade och att företaget går runt precis, utan att gå med någon vinst.

Ett timpris för en seriös städfirma bör inte ligga under 200 - 300 kronor – och verkligen inte under 100 kronor enligt många.  Även en städfirma som tar runt 200 – 300 kronor anses av vissa i branschen vara för lågt. Bor man i en storstad är det troligtvis mer sannolikt att man stöter på en sådan firma. Även i lite mindre städer, till exempel Uppsala eller Jönköping, kan det också hända att man får ta ställning om man verkligen ska anlita en så billig städfirma eller inte. Det är såklart mer troligt att man råkar ut för det i Stockholm än i Uppsala till exempel – men risken finns där.

Om priserna har pressats

En annan viktig faktor är hur väl man har pressat priserna för sin flyttstädning. Har man till exempel använt sig av en offertsida, har man troligen kunnat pressa priserna ganska mycket. Detta eftersom man har kunnat ta ställning till många olika offerter i sitt närområde, och dessutom även kunnat ställt de olika firmornas erbjudanden mot varandra.

Fler sätt finns naturligtvis att pressa priserna på. Är det riktigt låga timlöner kan det, som ovan nämnt, vara något som inte står rätt till. Märker du att priserna är lite för låga, kan det vara läge att fråga firman varför det är så.

Vad ingår?

Vad städfirman tar med sig och inte kan påverka kostnaderna en hel del. Vissa städfirmor tar med sig nästan allting, medan andra förväntar sig att du har allting i hemmet redan. Om de förväntar sig att allt finns i hemmet redan, kan det såklart bli lite dyrare om du inte har några medel eller någon utrustning sen innan. När det kommer till flyttstädning kan det dock finnas mer överseende med detta. Dock kan många anta att du har packat ner allt i flyttlådorna – förutom din städutrustning.

15 Feb 2017