Vilken sopmaskin passar dig?

Grus och skräp ska bort från vägen och en sopmaskin ska köpas in för att jobbet ska gå så snabbt som möjligt. Men vilken modell bör du köpa? Det beror delvis på hur stor yta du har tänkt att städa.

Olika Sopmaskiner

Manuell Sopmaskin – Det som kännetecknar en manuell sopmaskin är att den inte har någon motor. När maskinen dras framåt drivs en axel som ser till att sopen snurrar och därmed sopar in smutsen i behållaren. Fördelen är främst priset och den enkla hanteringen. Detta är de minsta modellerna som kan användas när och var som helst. Utan någon större ljudvolym behöver man inte vara orolig att väcka grannarna om man jobbar tidigt en morgon.

Nackdelen med dessa sopmaskiner är att de inte sopar om man står still och att de kan upplevas jobbig att arbeta under längre perioder.

Sopmaskin med motor – Dessa finns i flera olika utföranden men liknar ofta en större bensindriven gräsklippare. Det finns exempelvis de som drivs av en 4-takts motor och har flera olika växlar. Med kraften och en riktigt bred borste samlas snabbt grus och skräp ihop i behållaren.

Fördelen är helt klart kraften och bredden på borsten. Nackdelen är ljudnivån samt priset. Man kan räkna med att dessa maskiner kostar 6-8000 kr. Många av dessa går på bensin.

Främst är det parkarbetare och proffs som köper dessa maskiner. De som enbart behöver sopa sin egen gård klarar sig oftast med en manuell sopmaskin.

Batteridriven – Med batteridriven sopmaskin håller man nere ljudnivån något i jämförelse med de bensindrivna modellerna. Utöver det avger de inte lika mycket avgaser vilket är fördelaktigt för den som kör maskinen. Nackdelen är att de batteridrivna har en tydlig begränsning gällande arbetstid. Det är en fördel att ha två batterier vilket gör att det ena kan laddas medan man använder det första.

Sopmaskin som kopplas till traktor – Egentligen är det fel att säga att detta är sopmaskin då traktorn är själva maskinen och man enbart hänger på borstar på traktorns gafflar. Det skapas därmed en enorm borste som kan användas för att borsta ihop löv, skräp eller lantbruksavfall.

Fördelen sitter helt klart i styrkan och storleken. Det är lätt att förflytta större högar av skräp relativt snabbt. Nackdelen är att någon finjustering inte är att räkna med. Vill man ha det riktigt snyggt får man gå efter med mindre sop eller handkörd sopmaskin. Dessutom är dessa traktorsborstar mycket dyra.

Läs Mer om sopmaskiner här: www.sopmaskin.nu

28 Jun 2017