Så använder du en robotdammsugare

Mänskligheten har hela tiden en förmåga att flytta fram gränsen för vad som är möjligt. Det här syns i stort sett överallt och i många fall så handlar det om uppfinningar och andra saker som kommer fram för att underlätta i vår vardag och i våra arbeten. Kort sagt; vi uppfinner saker som ska göra våra liv lite enklare och lite mer fria från friktion. innan vi visar på en typisk sådan uppfinning så ska vi även peka på det kontraproduktiva med vår vilja att få uppfinningar som underlättar arbetsliv och vardag - varför är vi idag mer stressande än någonsin; hur kan det komma sig att vi har mindre tid idag än för några år sedan då hjälpmedlen inte var lika välutvecklade och sofistikerade? Det är en fråga som måste få ett svar och en lösning, detta då stress redan nu är att anse som en folkhälsosjukdom.

Dammsugning en tung del i vardagen

 

Nu är vi inga läkare - vi ville bara visa lite på hur alla dessa maskiner och uppfinnar fungerar tvärtemot hur de ska sett till hur vi lever våra liv. Det finns bra- och det finns lite sämre uppfinnar. En av de bättre ska vi titta lite närmare på här. Vi börjar med en fråga: vilken är den jobbigaste sysslan i din vardag?

 

Vi uppskattar att ungefär sju av tio skulle säga städning i allmänhet och dammsugning i allmänhet. Att ta fram en tung dammsugare, dra denna över golvet - fastna i varenda hörn och möbel - samt tvingas byta uttag gång på gång. Och ljudet på det. Dammsugning är, helt enkelt, inte särskilt upphetsande.

Hur skulle det då vara att öppna dörren till ett rent hem varje dag - utan att själv behöva anstränga sig? Skulle det inte vara ganska trevligt att öppna dörren till bostaden i Västerås - eller var du nu än bor - och se att en städning är utförd? Ah, ni menar naturligtvis att man ska ta professionell hjälp med städning i Västerås och anlita en städfirma med Rut-avdraget?

Det kan man också göra - men vi tänkte gå igenom hur en robotdammsugare fungerar, vad man ska tänka på och hur man maximerar effekten av en sådan. Just robotdammsugaren är ett tydligt exempel på där man lyckats med ambitionen att förenkla i gemene mans vardag.

Funderar du på att köpa en robotdammsugare - tänk på detta

  • En robotdammsugare är utrustad med sensorer som känner av var möbler, mattor, väggar och annat står. Dessa sensorer är mer- eller mindre sofistikerade och ju mer du är villig att betala, desto känsligare robotdammsugare får du. Tänk även på att din robotdammsugare fungerar bäst i rum/hem där det finns öppna ytor. Det kan således kanske vara en idé att använda den i de utrymmen där det är öppet och själv ta reda på damm där det är lite bökigare att komma åt. Dagens modeller är dock bättre även i möblerade rum, det är viktigt att poängtera.
  • Den städar då du är borta. Det fina med en robotdammsugare är attd en städar under tiden du är på jobbet. återigen dock - detta gäller de lite dyrare modellerna; de billiga sköts via knapptryck och där måste du således sätta igång den manuellt. Detta passar naturligtvis bra att göra i samma ögonblick du går till jobbet. Men, de dyrare dammsugarna går att förprogrammera och det tycker vi är en klar fördel.
  • Rätt filter. Köper du en robotdammsugare som har ett så kallat HEPA-filter inkopplat så samlar detta upp all smuts, damm och alla partiklar som flyger runt i rummet. Detta är bra ur en allergisynpunkt.
  • Extra allt. Vill du ha ett riktigt välstädat hem så rekommenderas en robotdammsugare försedd med en liten mopp längst fram; denna finslipar och skurar efter att dammsugaren gjort sitt jobb.
  • Tänk på att: Din robotdammsugare inte ska vara för stor. Provmät höjden på exempelvis soffan, fåtöljen och byrån innan du köper. Kolla även hur höga trösklar du har hemma - de flesta robotdammsugare har en höjdskillnad på 1.5 cm. En annan viktig sak att veta är att de mest effektiva dammsugarna ofta låter lite mer. Dessa körs således bäst då du inte är hemma. Och: räkna inte med att dina mattor blir lika effektivt rengjorda som med din vanliga dammsugare - här har robotdammsugare fortfarande en svag punkt. Tunnare mattor går bra, de tjockare lämnar - diplomatiskt uttryckt - lite mer att önska.
24 Oct 2017