Vad gäller när man ska skaffa en ny företagslokal?

En företagsflytt är ett stort kontorprojekt. Således är det något som medelstora till stora företag kanske inte gör särskilt ofta. Är det första gången man står inför detta kan det vara svårt att veta var man ens ska börja. Det är helt enkelt väldigt många saker som måste tas i beaktning. Allt från läge, närhet till kunder, närhet till anställdas bostäder, kontorsstädning och storlek till hur lokalen är anpassad för just er verksamhet.

En annan viktig faktor – troligtvis en av de viktigaste – är vad lokalen kommer att kosta. Kanske vore ett kontor på Kungsholmen optimalt för er? Lokalerna på just Kungsholmen är generellt ganska dyra, så kanske får man kompromissa med läget för att få en lägre månadskostnad.

Att börja leta lediga lokaler

Passar ett kontorshotell er, där kontorsstädning, wi-fi och dylikt redan ingår? Eller ska ni hyra en större egen lokal? När du har tagit firmans behov i beaktning och börjar leta, är det ofta ganska enkelt att se utbudet som finns. Det finns en rad olika hemsidor för detta, där du enkelt kan söka efter lokaler i ett visst område i olika kategorier. Kanske letar du efter en lagerlokal på Kungsholmen? I sådana fall kan du enkelt söka efter detta och se vad som finns. Förvisso är det kanske inte så att allt finns på dessa sidor – men likväl är det sannolikt en mycket betydande del av urvalet.

Vilken budget har ni i dagsläget?

Det är framförallt tre faktorer som påverkar kostnaden för en lokal – läge, skick och storlek. Ett kontor på Kungsholmen kommer i de allra flesta fall att vara betydligt dyrare än ett lika stort kontor – i likvärdigt skick – som ligger i ett industriområde i en ytterförort.

Innan ni slår till på en lokal är det viktigt att bestämma sig för hur mycket man verkligen kan betala. Kom ihåg att hellre ta lite för lite, än lite för mycket. Förutom hyra tillkommer ju andra kostnader. Dessa är till exempel kontorsstädning, försäkringar och el.

När du går på visningen

När du har hittat en lokal som verkar bra, krävs givetvis en visning innan du slår till. Att gå på visning för en företagslokal skiljer sig inte nämnvärt från att gå på visning av en bostad. Givetvis är det dock andra saker som måste tas i beaktning. Ingår kontorsstädning? Wi-fi? Är den fräsch i allmänhet? Hur lång är bindningstiden?

Vad gäller bindningstiden är det vanligt att man skriver upp sig på tre år. Fundera framförallt på hur du och dina anställda kommer att trivas. Annars finns risken att ni är fast på en plats där ni inte trivs.

Här är en pålitilg leverantör av kontorsstädning: kontorsstädningkungsholmen.se

 

 

13 Oct 2018